Kiertotalouden kasvu vaatii yhteispohjoismaisen teollisuusstrategian, todettiin ACEF2022 Arctic Circular Economy Forumissa Kemissä tiistaina. Vihreä siirtymä on mahdollisuus, mutta vaatii yhteisiä ponnistuksia sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Pohjoisilla alueilla Pohjois-Suomessa, Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa on vahvistettu jo kymmenien miljardien eurojen edestä investointeja, joista suuri osa tavalla tai toisella liittyy vihreään siirtymään. Lapin Kauppakamarin laskelmien mukaan vuoteen 2030 mennessä kolmen maan investoinnit pohjoisessa ovat yhteensä jopa 160 miljardia.
Pohjois-Suomessa keskeisiä hankkeita ovat esimerkiksi Kemiin parhaillaan rakennettava Metsä Fibren biotuotetehdas sekä lukuisat kaivos- ja tuulivoimahankkeet. Pohjois-Ruotsissa ydinhankkeita ovat H2 Green Steel, Hybrit hiilineuraali teräs, Markbydgenin tuulipuisto ja Northvaltin akkutehdas Pohjois-Norjassa taas Freyn Lithium battery, Equinor ja Horisont Eneral, tuulivoima- ja vetyhankkeet sekä Aquaculture Innovation.
”Lappi on vihreän siirtymän mahdollistaja ja Lapin elinkeinoelämä on pohjoisen Euroopan vetovoimaisin ja kestävin kasvuympäristö”, paaluttaa Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.
Tulevaisuuden talouskasvu voi tulla vihreästä taloudesta, joka pohjaa hiilineutraaliin energiaan, bio- ja kiertotalouteen. Kiertotalouden kasvu vaatii kuitenkin yhteisiä ponnistuksia ja yhteistä politiikkaa.
”Kasvu vaatii esimerkiksi yhteistä mineraalipolitiikkaa ja yhteispohjoismaisen teollisuusstrategian”, Ansala sanoo.
ACEF2022 on teollisen kiertotalouden valtakunnallinen forum, joka järjestetään 13.-14. kesäkuuta Kemissä. Kemin LumiLinnassa järjestettävä ACEF järjestetään tänä vuonna ensimmäisen kerran ja se on tarkoitus järjestää vastedes vuosittain. Forumiin on ilmoittautunut noin 130 osallistujaa ympäri Suomea. Forumissa jaetaan ensimmäisen kerran myös Vuoden Kiertotalousteko -palkinto rohkealle ja innovatiiviselle kiertotalouden edistäjälle, joka voi olla teko, asia, ihminen tai yritys.
ACEF2022 -forumin järjestävät Kiertotalouskeskus yhteistyössä Lapin AMK:n, ammattiopisto Lappian, Digipoliksen, Lapin ely-keskuksen, Lapin Liiton, Lapin Kauppakamarin, Kemin kaupungin, Sitran, Työ- ja elinkeinoministeriön sekä EU Vipuvoimaa kanssa.