Ympäristöteknologian insinööri Jenni Lampila on aloittanut projektiasiantuntijana Kemin Digipolis oy:ssä. Lampila työskentelee korkeakoulujen ja Kemin Digipolis oy:n ProWater -yhteistyöhankkeessa.
Jenni Lampila selvittää ProWater -hankkeessa teollisuuden sivuvirtoja. Korkeakoulujen ja Digipoliksen yhteishankkeessa on tavoitteena kehittää menetelmiä, joita voidaan käyttää vesienkäsittelyssä ja -puhdistuksessa.
Kemin Digipolis oy Digipolis on Jenni Lampilalle ensimmäinen hyppy kiertotalouden edistämiseen työelämässä, sillä hän valmistui insinööriksi loppuvuodesta 2024. Lampila suhtautuu rauhallisin mielin uuteen hyppyynsä. "Työelämä on kuitenkin tullut tutuksi jo pitkältä ajalta, esimerkiksi aiemmassa ammatissani terveydenhuollon puolella."
Ympäristöteknologian opinnot vetivät Lampilaa puoleensa, sillä luonto ja ympäristö ovat kiinnostaneet häntä aina. "Ympäristöala on ollut enemmänkin aina opintohaaveissani ja se, että työssäni saisin tarkastella ja kehittää luontoon ja ympäristöön liittyviä asioita."
Ensimmäiset viikot uudessa työpaikassa ovat olleet mielenkiintoisia ja Kemin seutu kiertotalousinvestointien kohteena lupaa hyvää myös tulevaisuudelle. "Paljon oppii uutta ja pääsee monenlaiseen mukaan", Jenni Lampila iloitsee.
Suomalaisten ja ruotsalaisten korkeakoulujen kanssa yhteishanke ProWaterissa Jenni Lampilan tehtävänä on kartoittaa teollisia sivuvirtoja Pohjois-Suomesta, Kainuusta ja Pohjois-Ruotsista sekä luoda sivuvirroista tietokanta yhteistyössä tiimin kanssa. Projektissa kehitetään menetelmiä , joita voidaan käyttää vesienkäsittelyssä ja -puhdistuksessa. "Digipoliksen tehtävänä on kontaktoida myös yrityksiä, kunhan sivuvirtajakeiden tarkempia ominaisuuksia aletaan selvittää."
Hanketyö vaikuttaa Lampilasta mielenkiintoiselta. "Ainakin voi omalta osaltaan yrittää vaikuttaa hankkeiden avulla asioihin. Toki yritys sitten päättää, ottaako esimerkiksi hankkeen ideoita omakseen."
TEKSTI JA GRAFIIKKA: SOILE SUVANTO/KEMIN DIGIPOLIS OY