Metsäneuvonta kehittyy metsänomistuksen ja metsänhoidon muuttuessa ja käyttöön on otettu ja otetaan yhä enemmän digitaalisia työkaluja. 7. huhtikuuta järjestetään webinaari, jossa esitellään erilaisia digitaalisia metsäneuvonnan työkaluja.
Webinaarin järjestää "Monitavoitteisen metsätalouden metsätalouden tulevaisuuden neuvontamenetelmät" -hanke, jota rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö. Webinaarissa esitellään Metsäkeskuksen Metsään.fi, Lapin ammattikorkeakoulun Virtuaalimetsä, ja metsahoidonsuositukset.fi -virtuaalipalvelu ja Etapio sekä luonnonvarakeskuksen ErikaMotti.
Virtuaalimetsä
Esimerkiksi Lapin amk:n Virtuaalimetsä on peliteknologian ja metsäalan ammattilaisten yhteistyön tuloksena kehitetty sovellus, joka mahdollistaa metsävaratiedon mallintamisen ja tarkastelemisen 3D-maailmassa. Virtuaalimetsän avulla voidaan lisätä kansalaisten ymmärrystä erilaisista metsänhoidon vaihtoehdoista sekä havainnollistaa metsäsuunnitelman maisemallisia vaikutuksia. Virtuaalimetsän avulla voidaan visualisoida kenen tahansa metsänomistajan tiluksia. Vapaasti ladattava Virtuaalimetsä 2.0 sovellus on julkaistu lokakuussa 2020.
Etapio
Etapio-mobiilisovellus on ensimmäinen metsänomistajille suunnattu, monitavoitteisen metsänhoidon päätöksentekoa tukeva sovellus. Etapio ottaa huomioon metsänomistajan eri tavoitteet, kuten metsätalouden kannattavuuden, hiilitaseen ja luontoarvot, ja koostaa metsäsuunnitelman valittujen painotusten mukaan. Sovelluksen avulla voi myös helposti olla yhteydessä metsäammattilaiseen.
Metsanhoidonsuositukset.fi
Metsänhoidon suositukset -palvelu tarjoaa perusteltuja vaihtoehtoja metsien käsittelyyn ja tukea metsänomistajan tavoitteiden yhteensovittamiseen. Suositukset ovat saatavilla aina ajantasaisina. Sähköisten palveluiden kehittäjät voivat maksutta siirtää tietoa omiin järjestelmiinsä avoimen rajapinnan kautta.
Webinaarissa kerrotaan lisää digitaalisista palveluista ja webinaarin aikana on mahdollisuus myös ottaa kantaa palveluihin. Webinaarin ohjelma tarkentuu piakkoin.
Alla olevan linkin kautta voi ilmoittautua webinaariin:
TEKSTI: SOILE SUVANTO