Toukokuussa startannut valtakunnallinen polkupyöräilyyn kannustava kilometrikisa ratkesi syyskuun lopussa, kun osallistujien ilmoittamat kilometrit ynnättiin yhteen. Digipolis – Kemin Teknologiakylän joukkueen osallistujat polkivat yhteensä 5200 kilometriä, joista kemiläisen Janne Parpalan lihasvoimilla taittui huikeat 2100. Kisassa korostuivat pyöräilyn ilo, yhteisöllisyys ja ympäristöhyödyt.
Janne Parpala on osallistunut kilometrikisaan aiemminkin, mutta voitto napsahti kohdalle ensimmäistä kertaa.
Huikeilla kilometreillään Sweco Finland oy:ssä työskentelevä Janne Parpala oli Digipolis – Kemin Teknologiakylän joukkueen ahkerin vinttaaja ja sai palkinnoksi sai lahjakortin urheiluliikkeeseen. Hän kertoo olleensa innokas pyöräilijä jo pitkään. Kilometrikisan voitto tuli hänelle kuitenkin mukavana yllätyksenä.
”En lähtenyt kisaa voitto mielessä, mutta vaikkei tämä ollut mikään varsinainen kilpailu niin onhan se mukavampi voittaa kuin hävitä”, Parpala myöntää.
Parpalan voittokilometrit kertyivät hänen omien sanojensa mukaan keskipitkillä matkoilla, siis noin 50 kilometrin mittaisilla. Mukaan tosin mahtui sitäkin pidempiä reissuja. Pääasiassa hän pyöräili lähialueen teillä ja maastoissa.
Pyöräily on valikoitunut urheilullisen miehen lajiksi etenkin pitkään vaivanneiden polvivaivojen ansiosta.
”Pyöräily on ollut hyvä kuntoilumuoto polven kuntoutuksessa. Polvi leikattiin toistamiseen muutama vuosi sitten ja siinä vaiheessa lisäsin pyöräilyä entisestään. Lisäksi pidän siitä, että pyöräillessä maisemat vaihtuvat nopeaan. Pyörällä pääsee moniin sellaisiin paikkoihin, joihin ei autolla tai kävellen välttämättä pääsisi.”
Näin loppusyksystä kelien huonontuessa Parpalan kuntoiluharrastus vaihtuu sisätiloihin, kun hän siirtyy ajamaan trainerilla. Tähtäimessä ovat ensi kesän kuntotapahtumat. Samalla hän aikoo osallistua uudestaan myös kilometrikisaan.
Mukava määrä kilometrejä kertyi myös Rotio oy:ssä työskentelevälle Hannu Kankaanpäälle, jonka pyöräilyharrastuksesta kirjoitimme alkukesästä. Kankaanpää polki touko-syyskuun aikana hieman vajaat 800 kilometriä ja sijoittui kisassa neljänneksi. Sijoitus oli hänelle odotettu, sillä hän tiesi kyllä, ettei pelkällä työmatka- ja harrastusmatkapyöräilyllä kisattaisi kärkisijoista.
”Kokonaiskilometrimäärään sisältyi vain pari pidempää reissua, jotka poljin Iso-Syötteellä ja Kivaloilla. Muuten kilometrit kertyivät ihan työpaikalle ja golf-kentälle pyöräilystä. Loman aikana en pyöräillyt ollenkaan, koska olimme mökillä.”
Kankaanpää kehuu kesän pyöräilykelejä, jotka ovat jatkuneet hienoina vielä pitkälle syksyyn. Hän oli myös positiivisesti yllättynyt kilometrikisan osallistujamäärästä.
”On ollut hienoa nähdä, miten ihmiset ovat innostuneet pyöräilystä. Erään osallistujan kanssa juttelimme lounastauolla ja hän kertoi löytäneensä pyöräilyn uudelleen kisan ansiosta. Ensi kesän kilometrikisaan yritämme saada taas uusiakin osallistujia mukaan”, Kankaanpää sanoo tyytyväisenä.
Hän itse jatkaa pyöräilyä myös läpi talven. Sellaista keliä ei vielä ole tullut vastaan, etteikö hän olisi pukenut kypärää päähänsä ja kurvannut kotiportilta pyörällä kohti työpaikkaa.
Hannu Kankaanpäätä on ilahduttanut huomata, kuinka pyöräilykärpänen on puraissut kyläläisiä.
Kilometrikisa on kansallinen kaikille osallistujille maksuton leikkimielinen kisa ja sen järjestää Pyöräilykuntien verkosto ry. Digipolis – Kemin Teknologiakylän joukkue oli jo kolmatta kertaa mukana kisassa.
Joukkueen kasannut, kapteeni, Digipolis Kemin Teknologiakylän palvelu- ja viestintävastaava Elina Martimo kertoo, että valtakunnallisessa haasteessa joukkue kisasi piensarjassa eli osallistujia oli alle 25. "Ensi vuonna tavoitteenamme on saada mukaan joukkueeseen lisää innokkaita jäseniä ja päästä kilpailemaan suursarjaan."
Valtakunnallisessa haasteessa joukkue sijoittui sijalle 767. "Kylän joukkueen välisen kisan voitti tosiaan Janne Parpala, joka saavutti eniten kilometrejä ja hänet palkittiin lahjakortilla. Lisäksi kaikkien joukkueen jäsenten kesken arvottiin kaksi tavarapalkintoa eli pyörän valosarjat", Martimo kertoo.
Martimo innostui kokoamaan joukkuetta kasaan, sillä hän tiesi, että kylän alueella on jo valmiiksi innokkaita pyöräilijoitä, jotka nauttivat pilke silmäkulmassa kisailusta. "Lisäksi haluamme kannustaa kaikkia ihmisiä työmatkapyöräilyyn ympäristö- ja hyvinvointivaikutusten vuoksi. Yhdessä tekeminen luo myös mahtavia paikkoja keskusteluille ja innostumiselle, jonka uskomme lisäävän vuorovaikutusta toimijoiden välillä. Meillä on alueella on monia pieniä työyhteisöjä ja yksinyrittäjiä, joille joukkueeseen kuuluminen voi tuoda lisäksi tunnetta yhteisöllisyydestä", lyhyen matkan autoilua pyöräilyllä korvaava Martimo kertoo.
Martimon mielestä kisa oli menestys. "Innostumista ja ilahtumista on ollut ilmassa. Erityisesti lämmitti kuulla erään joukkueen jäsenen tunteellinen tarina haalenneen rakkauden uudelleen roihahtamisesta, kun vanha pyöräilyharrastus alkoikin kisan myötä tuntua taas kutkuttavan ja pirskahtelevan mielekkäältä", Martimo kertoo.
Joukkue aiotaan kasata vuosittain. "Myös osallistujat ovat tätä spontaanisti toivoneet ja ilmaissseet tämän heti kisan päättymisen jälkeen."
Martimo kertoo, että Digipolis Kemin Teknologiakylässä on tehty parannuksia vastikään polkupyörien säilytykseen. "Olemme saaneet uusia ideoita pyöräilijoiltä ja pääsemme työstämään niitä ensi kesää varten, muun muassa lisää säilytyspaikkoja on suunnitteilla sekä pumppuja nyt vähintään pitäisi olla joka talossa saatavilla", Martimo lupaa.
Kilometrihaastejoukkue aiotaan kasata vuosittain ja mukaan halutaan innostaa uusia pyöräilijöitä.
TEKSTI: SUSANNA CHAZALMARTIN JA SOILE SUVANTO