Kestävyydestä ja vastuullisuudesta voi tulla parhaimmillaan yrityksen kilpailuetu ja koko yritysstrategian ydin. Tätä mieltä ovat yritysvalmentajat Miia Huitti ja Paula Immo. Asian ovat oivaltaneet myös merilappilaiset mikro- ja pk-yritykset, sillä ne ovat osallistuneet innolla tänä vuonna yrityksille tarjottuihin kestävyys- ja vastuullisuuskoulutuksiin.
Meri-Lapin kestävä kasvu -hankkeen mikro- ja pk-yrityksille tarkoitettuihin ilmaisiin kestävyys- ja vastuullisuusvalmennuksiin on osallistunut kymmeniä merilappilaisia yrityksiä.
”Olen superiloinen, että yritykset ovat osallistuneet koulutuksiin ja konsultointeihin ja hyödyntäneet maksuttoman avun, jota hanke tarjoaa. Selvästi kestävyys- ja vastuullisuusasiat kiinnostavat yrityksiä ja siinä nähdään myös mahdollisuuksia kasvuun. Mukana on niin yksinyrittäjiä, vasta aloittaneita yrittäjiä, muutamia ihmisiä työllistäviä yrityksiä ja suurempiakin pk-yrityksiä. Osallistuja voi olla yrittäjä itse tai työntekijä tai useampikin yrityksen henkilökunnasta”, Meri-Lapin kestävä kasvu -hankkeen projektipäällikkö Liisa Koivisto kertoo.
Kuvavuorisen yrittäjä Jarno Vuorinen on osallistunut lähes kaikkiin Meri-Lapin kestävä kasvu -hankkeen tarjoamiin valmennuspäiviin yrittäjille.
”Yksinyrittäjänä näen tämän kaltaiset koulutukset hyvin tärkeinä. Koulutukset saavat omat jumittuneet ajatukset taas rullaamaan ja mahdollistavat oman toiminnan kehittämisen entistä paremmin”, sanoo Vuorinen.
Yksinyrittäjälle koulutuspäivien tärkeä anti ovat myös ulkopuoliset näkökulmat toiminnan kehittämiseen. ”Koulutuksista olen saanut paitsi päivitettyä omaa osaamistani, myös yksinyrittäjän näkökulmasta äärimmäisen tärkeitä ulkopuolisia näkökulmia omaan toimintaani ja sen kehittämiseen”, Vuorinen kehuu.
Koulutuksiin osallistuva talous- ja hallintopäälllikkö Sari Meskus perheyritys Keminmaan AutoJussi Oy:sta kertoo, että kestävyys- ja vastuullisuusasiat on ollut helppo ottaa vastaan.
”Arvoihimme on kuulunut yrityksen perustamisesta lähtien ympäristöystävällisyys eli jo 38 vuotta”, Meskus sanoo.
Romuajoneuvojen virallisena vastaanottopaikkana, kierrättäjänä ja käytettyjen varaosien myyjänä toimiva AutoJussi kierrättää yritykseen tulevat romuajoneuvot vähintään 85 prosenttisesti.
”Olemme ottaneet ympäristöasioihin etunojan ja tehneet asioita alalla ensimmäisten joukossa. Meillä on motto, että AutoJussi on ympäristön ystävä”, Meskus kertoo.
Metallien kiertotaloutta edistetään myös omilla innovaatioilla. ”Kehittelemme mielellämme omia työkaluja, jotta saisimme esimerkiksi metallit eroteltua paremmin ja kiertotaloutta tehokkaammaksi”, Meskus kertoo autopurkaamon periaatteista.
Yritysvalmentajat Huitti ja Immo kehottavat kaikkia yrityksiä pohtimaan vastuullisuutta paitsi lyhyellä, myös pitkällä tähtäimellä. ”Aina kestävyyden ja vastuullisuuden ei tarvitse olla kirjoitettuna yrityksen arvoissa ja visiossa, mutta voi miettiä, näkyisikö se sitten kuitenkin toiminnassa kilpailuetuna”, Huitti ja Immo heittävät.
Huitti ja Immo sanovat, että mikro- ja pk-yritysten kannattaisi ajatella taloudellisten tuloksien lisäksi muita arvoja. ”Isojen pörssiyritysten strategioissakin on tänä päivänä taloudellisten mittareiden nostettu hyvin korkealle se, mikä vaikutus yrityksellä on ihmisten elämään ja maapalloomme.”
Meri-Lapin kestävä kasvu -hankkeen maksuttomat koulutukset Kemin, Keminmaan ja Simon mikro- ja pk-yrityksille jatkuvat vuoden loppupuolelle saakka. Yritys voi osallistua joko yhteen tai useampaan koulutukseen. Lisäksi jokaisesta teemasta on saatavilla henkilökohtaista maksutonta konsultointia.
”Kannattaa tulla mukaan, sillä harvoin on tarjolla näin konkreettista maksutonta apua yrityksille näin hyvässä paketissa. Konsultit ovat valmiina sparrailemaan kanssanne yrityksen toiveiden ja tarpeiden mukaan ja tietenkin luottamuksellisesti. Konsultoinnit voi varata yrityksille sopivana aikana ja osallistua voi yrityksestä yksi henkilö tai vaikka koko henkilökunta. Koulutuksissa puolestaan saa hyvien oppien ja inspiraation lisäksi vertaistukea muilta osallistujilta”, Koivisto sanoo.
”Kaikista teemoista on konsultointia saatavilla ja johtajuuskoulutusten jälkeen koulutuksia on tulossa vielä yrityksen veto- ja pitovoimista sekä työhyvinvoinnista ja palvelumuotoilusta. Mukaan voi hypätä milloin tahansa, mutta hanke päättyy vuoden lopussa, joten kannattaa olla minuun yhteydessä vaikka heti”, Koivisto innostaa.
Yrittäjävalmennuksiin voi osallistua etänä tai paikan päällä. Osallistujat saavat itselleen koulutusmateriaalit ja -tallenteet.
TEKSTI: SOILE SUVANTO