Ajankohtaista

Kiertotalouskeskuksen kummiluokat saivat jälleen haasteen - yritysidea kiertotaloudesta videolle

20.02.2025

Kiertotalouskeskuksen ysiluokkalaiset kummiluokat Kemissä ja Keminmaassa ovat saaneet jälleen tietopaketin kiertotaloudesta ja haasteen, jossa heidän tulee toteuttaa videotehtävänä idea kiertotalousyrityksestä. Kiertotalouskeskus palkitsee parhaat yritysideat.

Kiertotalouskeskuksen kummiluokkaluento Karihaaran koulussa, luentoa pitämässä johtaja Tuomas Pussila. 11.2.2025. Kuva: Soile Suvanto Kemin Digipolis oy

Kiertotalouskeskuksen kummiluokkaluento Karihaaran koulussa, luentoa pitämässä johtaja Tuomas Pussila. 11.2.2025. Kuva: Soile Suvanto Kemin Digipolis oy

Kiertotalouskeskuksen kummiluokkaprojekti rullaa ysiluokkalaisille jo kolmatta kertaa, kun Kemin Karihaaran ysiluokkalaiset istahtavat kuuntelemaan Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussilan luentoa kiertotaloudesta, Meri-Lapin vihreästä siirtymästä ja yrittäjyydestä.

"Kiertotalous on suurimmaksi osaksi muutakin kuin sitä kotitalouksista tuttua maitotölkkien tai paperin kierrättämistä. Se on palveluja, alustataloutta, jakamistaloutta, resurssien käyttämistä tehokkaammin, niiden säästämistä. Ja kannattaa myös miettiä mummoni tavoin kolmeen kertaan, tarvitsenko todella tätä tavaraa eli ostanko lainkaan", Pussila heittää.

Meri-Lapin teollisuudesta ja vihreän siirtymän mahdollisuuksista kertominen nuorille on Pussilasta tärkeää, jotta nuoret ymmärtäisivät, kuinka merkittävä alue Meri-Lappi on koko Suomen mittakaavassa teollisena toimijana. "Ymmärrän, että nuorilla on hinku lähteä maailmalle ja se on aivan oikein. Toivoisin kuitenkin, että nuoret näkisivät, että opintojen jälkeen tänne kotiseudulle on hyvä palata tekemään uraa tai toimimaan vaikkapa yrittäjänä kiertotalouden parissa."

kummiluokathaastateltavat

Karihaaran koulun 9A -luokan oppilaat Veikko Nikkilä ja Miro Juvakka sanovat, että videohaaste oman kiertotalousyrityksen suunnittelusta on mukava, sillä tehtävässä saa suunnitella vapaasti. Poikien ryhmässä yritysIdea lähti syntymään heti. Kuva: Soile Suvanto Kemin Digipolis oy

Tänä vuonna joka luokalle sparraushetki videohaasteeseen

Luennon lisäksi tänä vuonna Kiertotalouskeskus on tarjonnut jokaiselle luokalle oman tilaisuuden liittyen videohaasteeseen. "Tilaisuuden kesto on vaihdellut koulun resursseista riippuen vartista per luokka aina kokonaiseen oppituntiin. Luokassa pienemmän ryhmän kanssa pystyy käymään tehtävän paremmin läpi. Osa ryhmistä heitteli ideoita ilmalle ja jotkut alkoivat jo työskennellä ideansa kimpussa ja kiertelin ryhmissä vapaamuotoisesti juttelemassa", kertoo Kiertotalouskeskuksen viestintäpäällikkö Soile Suvanto.

Videohaasteessa oppilaiden tehtävänä on ryhmässä ideoida kiertotalousyritys Minun kiertotalousyritykseni tai Meidän kiertotalousyrityksemme #paremmanbisneksenpuolesta.

"Kiertotalous tarvitsee uusia tuulia ja ajatuksia ja viime vuoden haasteen tuloksista näimme, että nuorilta löytyy ennakkoluulottomuutta katsoa asioita uusista vinkkeleistä. Näitä tuoreita näkökulmia me juuri tarvitsemme", Suvanto toteaa.

Karihaaran koulu aikoo tänäkin vuonna voittaa haasteen

Karihaaran koulussa Veikko Nikkilä, Miro Juvakka ja Jasu Kilpeläinen alkoivat innolla suunnitella omaa yritysideaansa. Tehtävä tuntui heistä mukavalta ja idea lähti syntymään heti. "Yritysidea liittyy tavaroiden uusiokäyttöön", paljastaa Miro Juvakka.

Karihaaran koulun Mopohalli -kiertotalousyritys voitti viime vuoden kummiluokkahaasteen ja pojat aikovat puolustaa koulun mainetta tänäkin vuonna. "Päämääränä on on kisan voitto", videoita jonkin verran aiemminkin tehneet pojat sanovat.

Videon ryhmä aikoo tehdä TikTok -muodossa. Syykin on selvä. "Nuoret käyttävät TikTokia enemmän kuin Youtubea.", pojat toteavat.

Viime vuoden haasteen voitti Karihaaran koulun ryhmän yritysidea Mopohallista. Kooste kaikista palkituista yritysideoista on nähtävissä alla olevasta linkistä.

Palkintoraadissa uutta verta start up -osaajasta

Kiertotalouskeskus palkitsee parhaat yritysideat ja videoita julkaistaan Kiertotalouskeskuksen Youtube ja TikTok -kanavilla sekä Kiertotalouskeskuksen ja Digipoliksen viestinnässä. Palkintoraatiin kuuluvat Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila, viestintäpäällikkö Soile Suvanto ja uutena jäsenenä start-up -yritysten kanssa työskentelevä projektipäällikkö Markus Pellikka Lapin ammattikorkeakoulusta. 

"Halusimme tuoda oppilaille tänä vuonna vähän lisää haastetta kisaan ja Markuksella on loistavaa kokemusta uusista yritysideoista", Pussila sanoo. 

Kummiluokkaprojektissa ovat olleet alusta alkaen mukana kaikki kemiläiset koulut ja toista kertaa myös Keminmaan koulu. Kiertotalouskeskuksesta mukana on Pussilan ja Suvannon lisäksi myös projektiasiantuntija Jani Mäläskä.

Parhaiden yritysideoiden palkitsemistilaisuus järjestetään Kemin Digipoliksella 1. huhtikuuta.

Tuomas Pussila, Markus Pellikka ja Soile Suvanto 2025 kummiluokkien palkintoraadissa. GRAFIIKKA: Soile Suvanto Kemin Digipolis oy