Kiertotalouskeskus on palkinnut 3. huhtikuuta kummiluokkiensa parhaat ideat Minun kiertotalousyritykseni -haastekisassa. Viisi yritysideaa palkittiin kekseliäistä, luovista ja kiertotaloutta edistävistä liikeideoista. Palkintoja juhlistettiin kakkukahvituksella ja palkitut saivat Kiertotalouskeskuksen #ParemmanBisneksenPuolesta -hupparit.
Lumen Saalistajat -yritysidea on palkittu Kiertotalouskeskuksen vuoden 2024 Minun kiertotalousyritykseni -kisassa. Työryhmään kuuluvat Viivi Putaansuu, Mila Björkberg, Viivi Kekonen ja Sinna Huhtaniska, joka ei päässyt palkintojenjakotilaisuuteen. KUVA: KUVAVUORINEN
Kiertotalouskeskus palkitsi viisi kummiluokkaryhmää kekseliäistä, luovista ja kiertotaloutta edistävistä liikeideoista. Kilpailuun osallistuttiin ryhmissä ja kisatyön toteutustapa oli video. Palkituille ryhmille tarjottiin tänään kakkukahvit Digipolis Kemin Teknologiakylässä ja palkinnoksi annettiin #ParemmanBisneksenPuolesta -hupparit.
Kisaan osallistui kummiluokista kaikkiaan parisenkymmentä ryhmää eli noin 80 oppilasta.
Mila Björkberg, Viivi Kekonen, Viivi Putaansuu ja Sinna Huhtaniska keksivät palkitussa Lumen Saalistajat -yritysideassaan hyödyntää teollisuuden hukkalämpöä.
"Sinna keksi idean ja aloimme piirtää ideaa paperille", Viivi Putaansuu kertoo prosessista.
"Jonkin verran apua kysyttiin opettajalta", Viivi Kekonen kertoo.
Yritysidean kehittely oli tyttöjen mielestä hauskaa. Ja myös Kiertotalouskeskuksen luennosta oli hyötyä. "Se avasi vielä enemmän, mitä kiertotalous on", Putaansuu sanoo.
Lumen Saalistajat olivat otettuja yritysideasta saamastaan palautteesta.
"Tuli itsevarma olo, kun ideaa kehuttiin", Putaansuu sanoo.
Lumen Saalistajat -ryhmä on suuntaamassa peruskoulun jälkeen lukioon, mutta sen jälkeen tulevaisuus on vielä avoin. "Insinöörin työ voisi olla todella kiinnostavaa", toteaa Björkberg.
MopoHalli -yritysidea palkittiin Kiertotalouskeskuksen Minun kiertotalousyritykseni -kisassa. MopoHalli -yritysidean ovat kehitelleet Leevi Leinonen, Jyry Martimo, Lukas Aalto ja Tino Kaarivaara. KUVA: KUVAVUORINEN
Tino Kaarivaara, Lukas Aalto,Jyry Martimo ja Leevi Leinonen lähtivät miettimään kiertotaloutta oman elämänsä kautta.
"Mietittiin, miten kiertotalouden voisi liittää mopoiluun", Jyry Martimo kertoo.
Kehittelyn tuloksena syntyi MopoHalli, yritys, jossa korjataan ja vuokrataan mopoja. Kiertotalouskeskuksen palkintoraati ihastui poikien käytännölliseen yritysideaan.
"Käytännön kiertotalous on juuri tätä! Pidennetään tuotteiden elinkaarta korjaamalla tuotteita. MopoHallista voi myös vuokrata kulkuneuvoja, mainiota. Yrityksellä on ytimekäs nimi ja valmis mainosvideo. Onnittelemme - tilauksia taitaa jo sadella", Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila kertoi palkitsemisperusteluista tilaisuudessa.
Myös TikTokissa on ihastuttu MopoHalliin, sillä videoa on katsottu muutamassa päivässä yli 14 000 kertaa ja tykätty yli 550 kertaa.
"Olemme kyllä yllättyneitä, että video lähti näin hyvin trendaamaan", Kaarivaara, Aalto, Martimo ja Leinonen toteavat.
Pojat kertovat sekä palkinnon että Tiktok-suosion tuntuvan mukavalta. Yrittäjyyttäkin he lupaavat harkita. Ensin on vuorossa kuitenkin lukio- tai kaksoistutkinto-opinnot.
Lisäksi palkittiin asiakkaita ympäristöstä huolehtimaan kannustava venevuokraamo Merivesi Oy. Yritysideasta vastasivat Venla Karjalainen, Väinö Rokkonen, Silje Rokkonen, Hulda Pajuniemi ja Sara Bergvall.
Palkitun eettisen täydenpalvelun Pohjanpaju retkitoimiston suunnittelivat Aliisa Heikinmatti, Aamu Heiskanen, Kyntömaa Nina, Sara Nikula ja Minja-Maria Tervo.
Kisassa palkittu rakennusmateriaalien kiertotalousyritys Vanhat talot kiertoon oli Minttu Kaarteen, Silja Pekurin, Ellen Kåhlmanin ja Lotta Kostamon käsialaa.
Vanhat talot kiertoon -yritysidean kehittivät Minttu Kaarre (vas), Silja Pekuri ja Ellen Kåhlman ja edessä Lotta Kostamo. Video löytyy Tiktokista @KiertotalousFI -kanavalta. Keskellä palkinnosta oppilaidensa kanssa iloinnut Syväkankaan koulun apulaisrehtori Tarja Ikonen. KUVA: KUVAVUORINEN
Nuoret osallistuivat kisaan itse tekemillään videoilla, jonka formaatti oli vapaa. Videoiden teknistä tasoa ei arvosteltu. Kaikki palkitut kiertotalousyritysideavideot löytyvät alta.
Videossa kaikki "Minun kiertotalousyritykseni" -haastekisan palkitut viisi yritysideaa. Kisassa ei rankattu ideoita paremmuusjärjestykseen. VIDEOKOOSTE: KIERTOTALOUSKESKUS / SOILE SUVANTO
"Kisan taso oli korkea ja moni hyvä idea jäi palkitsemassa. Kaikki kisaan osallistuneet videot löytyvät Kiertotalouskeskuksen YouTube - tai TikTok -kanavalta @KiertotalousFI", kertoo Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila.
Pussila kertoo, että toisen kerran järjestetty kummiluokkatoiminta on tänä vuonna Kemin lisäksi levinnyt myös Keminmaahan.
"Minä ja meidän kummisetämme- ja tätimme kiertotalouden kiihdyttäjä Jani Mäläskä, projektipäällikkö Tytti Ahoranta ja yrityskehittäjä Ella Saarenpää Business Kemistä olemme kiertäneet kouluissa kertomassa kiertotaloudesta, yrittäjyydestä ja Meri-Lapin ja koko Lapin elinvoimatekijöistä. Olemme siis tavoittaneet kaikki tämän kevään Kemin ja Keminmaan ysiluokkalaiset ja päässeet vuorovaikutukseen nuorten kanssa. Pidän työtä hyvin merkityksellisenä ja antoisana", Pussila sanoo.
Palkintojenjakotilaisuudessa puheenvuoron käyttänyt projektipäällikkö Katri Hendriksson Lapin amk:sta rohkaisee nuoria tutustumaan kiertotalouteen myös opiskelumielessä. "Erityisesti tekniikan alan opinnoissa, mutta yhä enemmän bio- ja kiertotalous tulee olemaan läpileikkaavasti osa kaikkien Lapin AMK:n opiskelijoiden koulutuksessa mukana."
Kemin Digipolis Oy toimitusjohtaja Kimmo Heikka ja Kemin kaupungin elinvoimajohtaja puolestaan valoi nuoriin tulevaisuuden uskoa.
"Meri-Lapin näkymät ovat mielenkiintoiset ja positiiviset. Tulevaisuuden yrityksiä yhdistää kiertotalous. Olemme halunneet myös jalkauttaa kiertotaloutta alueen nuorille voimille, koska emme näe itse kaikkea mitä kiertotalous voi olla. Kiitos, olette tehneet hienoja videoita", Heikka totesi palkintojenjakotilaisuudessa nuorille.
Kiertotalouskeskuksen kummiluokkien "Minun kiertotalousyritykseni" #ParemmanBisneksenPuolesta -haastekisan palkintojenjakotilaisuus järjestettiin 3. huhtikuuta 2024 Digipolis Kemin Teknologiakylän auditoriossa. Kummiluokkatoiminnan idean isä on kummisetä, Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila (edessä vasemmalla). Kemin Digipolis Oy:n toimitusjohtaja ja Kemin kaupungin elinvoimajohtaja Kimmo Heikka (oikealla edessä) kiitti nuoria hienoista kiertotalousyritysvideoista. KUVA: KUVAVUORINEN
TEKSTI: SOILE SUVANTO