Euroopan komission Teollisuuspäivän aluetapahtuma järjestettiin Digipoliksessa maanantaina 19. helmikuuta. Toinen Suomessa järjestetty vastaava tilaisuus oli VTT:llä Espoossa.
Viime syksynä julkistettiin EU:n uusi teollisuuspolitiikka, jossa keskiössä ovat pk-yritykset ja kasvu. Teollisuuspäivän yhteiseksi viestiksi voidaan kiteyttää, että Lapin pitää olla kansainvälisesti aktiivinen ja rohkea alue, mikäli se aikoo menestyä kilpailtaessa rahoituksesta eurooppalaisessa mittakaavassa. Tämä tuli esille tavalla tai toisella päivän jokaisen alustajan puheissa.
Lapin liiton Kristiina Jokelainen muotoili asian seuraavasti:
– Monipuolisen osaamisemme pitää näkyä paremmin Euroopassa, ja olemalla aktiivisia eurooppalaisessa yhteisössä voimme saada lisäarvoa. Tavoitteenamme tulee olla parempi rahoitusinstrumenttien kehittäminen ja käyttäminen.
Digipoliksen ohjelmajohtaja Kari Poikela puolestaan piti monipuolisen alustuksen, jossa korostui yritysten merkitys alueellisen kehityksen veturina:
– Millään muulla ei ole väliä kuin sillä, että pystymme auttamaan yrityksiä. Tässä olemme mielestäni onnistuneet. Kansainvälisesti meistä on todettu, että Lapin klusteritoiminnan kehittäminen on valituista mallialueista nopeinta ja voimakkainta koko Euroopassa. Siitä pitää olla terveesti ja aidosti ylpeä.
Poikelan jälkeen Lapin liiton Ilari Havukainen kertoi alueellisesta klusteriyhteistyöstä ja kiertotalouden rahoituksesta EU:ssa:
– Kiertotalouteen jaetaan vuosien 2018-2020 aikana 941 miljoonaa euroa. Pitää huomioida, että olemme kehittämässä uutta klusteripolitiikkaa ainoana toimijana Suomesta.
Havukaisen jälkeen konkreettisesta menestystarinasta kertoi Aromtech Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Markku Korteniemi, joka on ollut luomassa yrityksestään kansainvälistä toimijaa.
– Lapissa on kaikki mahdollista, kun vain tietää, mitä on tekemässä, kiteytti Korteniemi.