Metsä Fibre on aloittanut Kemissä uuden biotuotetehtaan koekäytön. Koekäyttövaiheessa testataan tehtaan laitteistoja osana turvallista ja suunniteltua tehtaan käynnistämistä. Metsä Fibren biotuotehdasprojektin viestintäpäällikkö Henri Saloranta kertoo, että alkuvuodesta on aloitettu muun muassa autonomisten ja sähkötoimisten puukenttänostureiden koekäyttövaihe.
Metsä Fibren biotuotetehdasprojektin viestintäpäällikkö Henri Saloranta kertoo, että tehtaan koekäyttö on tietyiltä osin alkanut, asennustyöt ovat kiivaimmillaan ja henkilöstöä koulutetaan jo uuden tehtaan käyttöön.
Metsä Fibren uusi biotuotetehdas Kemissä otetaan käyttöön vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.
Biotuotetehtaan rakentamisvaihe on loppusuoralla ja asentaminen on juuri nyt kiivaimmassa vaiheessaan. Työmaavahvuus on huipussaan ja työmaalla työskentelee päivittäin noin 3500 henkilöä. Koko projektin aikana alueella on yhteensä noin eri 15 000 työntekijää.
"Parhaillaan projektissa on käynnissä mekaaniset sekä sähkö- ja instrumentointiasennukset. Myös esimerkiksi pääsähkönjakelu on käyttöönotettu", Metsä Fibren biotuotehdasprojektin viestintäpäällikkö Henri Saloranta kertoo.
Biotuotehdas alkaa olla rakentamisen osalta loppusuoralla, ja tehtaan siluetti näkyy kauas.
"Tehtaan käyttökonttori on vastikään valmistunut, ja osa projektin henkilöstöstä muuttaa sinne alkuvuoden aikana. Sen rakentamisessa on maksimoitu Metsä Groupin puutuotteiden käyttö", Saloranta sanoo.
Uusi tehdas työllistää koko suorassa arvoketjussaan Suomessa noin 2500 henkilöä, joista uusia työpaikkoja on 1500. Uudet työpaikat syntyvät pääasiassa metsäpäähän: puunkorjuuseen ja -kuljetuksiin.
Kemin nykyinen sellutehdas työllistää tehdasalueella 250 henkilöä ja koko Metsä Groupin Kemin tehdasalueella työskentelee noin 500 henkilöä. Nykyisen vanhan sellutehtaan työntekijät siirtyvät uudelle biotuotetehtaalle. Vanhan tehtaan henkilöstöä on alettu jo kouluttaa uuden tehtaan tekniikkaan
"Esimerkiksi luokkahuonekoulutukset ovat päättyneet", Saloranta sanoo.
Rakennusprojektin kotimaisuusaste on hyvin korkea, noin 70 prosenttia ja pääosa työvoimasta on suomalaista. Työmaa on silti hyvin kansainvälinen. Työmaalla on työskennellyt 59 eri kansallisuutta.
Kaikkiaan kohteessa työskentelee rakennusprojektin aikana noin 1500 yritystä.
Kiertotalous, vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat olleet keskiössä uuden biotuotetehtaan rakentamisessa. Tehdas on täysin fossiiliton. Suljetussa kemikaalikierrossa kemikaalit kierrätetään ja palautetaan prosessiin uudelleen hyödynnettäviksi. Hajukaasuista jalostetaan rikkihappoa, jota tehdas tarvitsee muun muassa mäntyöljyn valmistuksessa. Tämä vähentää kemikaalien kuljetustarvetta rautateillä ja maanteillä.
"Tehdas toimii täysin ilman fossiilisia polttoaineita. Puukentän autonomiset nosturit toimivat sähköllä, ja myös tuotekuljetukset tehtaalta Ajoksen satamaan toteutetaan biodieselillä toimivilla rekoilla", Saloranta sanoo.
Biotuotetehtaan käynnistyttyä tavoitteena on hyödyntää kaikki sivuvirrat.
"Sellun lisäksi biotuotetehdaskonsepti mahdollistaa uusien biotuotteiden tuottamisen. Esimerkiksi Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehdasalueella on koelaitos, jossa puupohjaisten tekstiilikuitujen valmistaminen etenee jo kolmatta vuotta. Metsä Groupin tekstiilikuitu tunnetaan maailmanlaajuisesti Kuura-brändinä", Saloranta kertoo.
Kemin biotuotehdasalueelta löytyy tilaa kumppaniyritysten toiminnalle. Vanha tehdas puretaan, kun uusi tehdas on otettu käyttöön.
Metsä Groupin investointi Kemin biotuotetehtaaseen on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,85 miljardia euroa. Tehdas lisää vientituloja 0,5 miljardia euroa vuodessa.
Valmistuessaan uusi biotuotetehdas on koko pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos.
"Uuden biotuotetehtaan tuotantokapasiteetti on lähdes kolminkertainen nykyiseen sellutehtaaseen verrattuna, mutta se alittaa vanhan tehtaan ympäristöluvan päästörajat", Saloranta sanoo.
Uuden tehtaan tuotantokapasiteetti tulee olemaan 1,5 miljoonaa tonnia ja vientiin sellusta menee noin 70 prosenttia. Biotuotetehdasta varten Metsä Fibre on rakennuttanut Kemin satamaan 400 metriä pitkän, 37 000 neliöisen tuotevaraston. Väylävirasto ja Kemin Satama Oy ovat syventäneet satama-allasta ja meriväylää tehokkaampien kuljetusten mahdollistamiseksi.
Tehdas tuottaa vuosittain uusiutuvaa sähköä 2,0 TWh. Sähkönenergian omavaraisuusaste on 250 prosenttia ja ylijäävä sähkö toimitetaan valtakunnan verkkoon. Uusi biotuotetehdas tuottaa uusiutuvaa sähköä 2,5 prosenttia koko Suomen sähkön tuotannosta, mikä vastaa noin 100 000 suomalaisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.
TEKSTI SOILE SUVANTO