Ajankohtaista

Moni yritysretkeläinen yllättyi, kuinka jättimäistä kiertotalousbisnestä pohjoisessa tehdään

14.06.2023

Monen ACEF2023 -forumin osallistujan silmät avautuivat yritysretkellä, kuinka jättimäistä kiertotalouden liiketoiminta Pohjois-Suomessa on ja kuinka valtavia investointeja vihreään siirtymään kaiken aikaa pohjoisessa tehdään. Kiertotalouskeskus järjesti Kiertotalouden ydintoimijat -yritysretken osana ACEF2023 -forumia, johon pääsi mukaan yksi bussilastillinen forumin osanottajia. Retkeläiset tutustuivat Metsä Fibreen, Outokumpuun ja Infinited Fiber Companyyn. 

RETKI2

Retki alkoi kaupungintalon kattoterassilta, josta saa näkymän kaikkiin Meri-Lapin keskeisiin kiertotaloustoimijoihin yhdellä silmäyksellä.

”Saimme erittäin hyvää palautetta heti retken jälkeen. Erityisesti monille kauempaa tulleille vieraillemme tuli yllätyksenä se, että kiertotalous on tosiaankin näin valtavan isoa liiketoimintaa täällä pohjoisessa ja lisää vihreän siirtymän investointiuutisia vain satelee”, myhäilee Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila.

Piskuisen Meri-Lapin osuus Suomen tavaraviennistä vaihtelee vuodesta riippuen 6-8 prosentin välillä, mutta on asukasta kohden huomattavan korkea ja sama koskee koko Lappia. Kokonaisuudessaan viennin arvo Lapissa oli viime vuonna yli 5 miljardia euroa ja nousua edellisestä vuodesta huimat 20 prosenttia. 

"Teollisen toiminnan valtavuus on aina mielenkiintoista", retkelle osallistunut erityisasiantuntija Inka Mäkiö Turun ammattikorkeakoulusta sanoo. 

”Lappi on maamme viidenneksi suurin vientimaakunta ja kaikki vierailukohteemme tekevät tai tulevat tekemään vientiä”, Pussila kertoo.

RETKI1

Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila toimi retken isäntänä ja kertoi alueen vihreästä siirtymästä osallistujille.

Kiertotalouden maailmanluokan jättiläinen löytyy Torniosta - Outokumpu 

Retken varsinainen kiertotalousjättiläinen on Outokummun Tornion tehdas, joka on maailman suurin ruostumattoman teräksen integroitu tuotantolaitos eli kaikki jalostusketjun vaiheet löytyvät samalta tehtaalta.

Tehtaan merkittävin raaka-aine on kierrätysteräs, jonka osuus on yli 80 prosenttia valmiista tuotteesta. Mäkiön mielestä kierrätysmetallikasat konkretisoivat hyvin asiaa. "Kierrätysromun käyttömäärä ja romukasojen tarkka lajittelu oli kiinnostavaa nähtävää ja kuultavaa."

”Olemme tehneet paljon töitä vastuullisemman teräksen valmistamisen kanssa vuosien ajan ja Outokumpu Circle Green® on tähän mennessä suurin saavutuksemme", Outokummun vastuullisuusjohtaja Petri Mure kertoi retkeläisille.

Kansainvälisten asioiden asiantuntija Kaarina Mäckliniin Lapin liitosta teki vaikutuksen Outokummulla se, että yritys haluaa vastuullisuustyölleen ulkopuolisen auditoinnin. "Myös päästöt mainittiin avoimesti."

DSC05043

Lapin liiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Kaarina Mäckliniin (toinen oikealta) pitää Infinited Fiber Companyn tuloa Veitsiluotoon raikkaana avauksena alueelle.

400 miljoonan euron investointi tekstiilien kiertotalouteen - Infinited Fiber Company 

Jos ovat maailman muotijätit innostuneet Infinited Fiber Companyn uusiokuitutehdashankkeesta Kemin Veitsiluotoon, niin myös retkeläiset olivat vaikuttuneita yrityksen innovaatiosta ja suunnitelmista.

"Suomalainen innovaatio takana, jes! Ja maailmanlaajuisia ketjuja vahvasti mukana, hienoa. Muutenkin huippua, että Veitsiluotoon tuli tällainen toimija, joka ratkaisee osaltaan maailman kestävyyshaastetta. Raikas avaus alueelle", Mäcklin sanoo.

Muun muassa tekstiilien kiertotaloushankkeissa työskentelevä Mäkiökin hehkuttaa innovaatiota.

"Hyvä, että tehdasaluetta saadaan uudestaan hyötykäyttöön, ja vielä näin kiinnostavaan ja tärkeään innovaatioon."

DSC03507

Yritysretki osallistui Infinited Fiber Companyn ja Nevelin yhteiseen yleisötilaisuuteen Kemin kulttuurikeskuksessa.

Yleisötilaisuudessa kerrottiin, että Infinited Fiber Company valmistelee parhaillaan ympäristölupaa ja tekee muita tehtaan rakentamiseen liittyviä valmistelevia toimia. 

”Tällä hetkellä meillä on noin 70 työntekijää ja rekrytointi on käynnissä. Toimiessaan tehdas työllistää noin 220 henkilöä ja tukitoiminnot noin 50 henkilöä. Ensimmäiset toimitukset on tarkoitus aloittaa tehtaalta alkuvuodesta 2026. Aikataulu on tiukka, mutta uskon, että se pitää”, Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja Petri Alava kertoi yleisölle.

RETKI3

Yksi bussilastillinen ACEF2023 -forumin osallistujia pääsi osallistumaan Kiertotalouden ydintoimijat -yritysretkelle.

Yli 2 miljardin euron investointi biotuotetehtaaseen - Metsä Fibre 

Jos Infinited Fiberin 400 miljoonan euron investointi tekstiilien kiertotalouteen tuntuu isolta, Metsä Fibren uusi biotuotetehdas on yli 2000 miljoonan euron investointi. 

Kemin biotuotetehtaan koekäyttö etenee suunnitellusti aikataulussaan, ja osana koekäyttöä testataan parhaillaan muun muassa erilaisia höyryventtiileitä.

"Käytettävän puun määrä biotaloudessa yllätti ja järkytti. Toisaalta se, että puusta käytetään ihan kaikki hyödyksi ja lisänä vielä energiantuotanto tuotekaasusta on huippua", Mäkiö sanoo.

Vanha tehdas tullaan purkamaan. Tehdasalueelle mahtuu myös uusia toimijoita. ”Toiveena on, että sivuvirtoja alkaisikin hyödyntää Metsän lisäksi kumppaniyritykset, jotka voisivat innovoida sivuvirroista aivan uusia tuotteita”, Metsä Fibren biotuotetehdasprojektin viestintäpäällikkö Henri Saloranta kertoi retkeläisille.

Rakennusvaiheen aikana tehtaan porttien sisäpuolelle ei päästetä ulkopuolisia.

"Ehkä siksi mitään erityistä ei jäänyt mieleen, vaikuttava kokonaisuus toki. Jäi mietityttämään, onko paikallisilla yrityksillä mitään jakoja hyödyntää niitä sivuvirtoja", Mäcklin pohtii.

DSC03424

Metsä Fibren biotuotetehdasprojektin viestintäpäällikkö Henri Saloranta kertoi rakennushankkeen olevan aikataulussa. Vilskettä työmaalla on riittänyt, vilkkaimmillaan työmaavahvuus on ollut päivittäin 3500 henkilöä.