Outokumpu on päättänyt rakentaa briketöintilaitoksen valmistaakseen biokoksia Tornion terästehtaan alueella. Investoinnin suuruus on noin 30 miljoonaa euroa, ja tarkoituksena on käynnistää biokoksin tuotanto vuoden 2025 puolivälissä. Outokumpu toteaa, että fossiilisen koksin korvaaminen on yksi tärkeimmistä keinoista vähentää omien toimintojen suoria päästöjä. Maailman johtava ruostumattoman teräksen valmistaja Outokummun tavoitteena on etsiä koko ajan keinoja vähentää ilmastovaikutuksia koko arvoketjussaan.
Outokummun ferrokromin hiilijalanjälki on 67 % pienempi kuin teollisuudenalan keskiarvo, ja biokoksiin siirtymällä hiilijalanjälkeä voidaan entisestään pienentää.
"Olemme tehneet vastuullisuudessa määrätietoisesti töitä – esimerkiksi kierrätysmateriaalin suuri osuus ja vähäpäästöisten energianlähteiden hyödyntäminen ovat mahdollistaneet sen, että voimme tarjota asiakkaillamme ruostumatonta terästä, jonka hiilijalanjälki on teollisuudenalan pienin. Työ jatkuu, jotta voimme saavuttaa kunnianhimoisen ilmastotavoitteemme vähentää hiilidioksidipäästöjä koko arvoketjussa 42 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2016 lähtötasosta. Fossiilisen koksin osuus suorista päästöistämme on tällä hetkellä noin 50 prosenttia. Sen korvaaminen metsä- ja puuteollisuuden sivuvirroista valmistettavalla biokoksilla on konkreettinen askel, jolla päästöjä vähennetään merkittävästi”, sanoo biokoksiprojektista vastaava johtaja Timo Huhtala.
Viimeisen vuoden aikana Outokummussa on ollut käynnissä esitutkimus oman teollisuusmittakaavan biokoksaamon rakentamisesta, ja esitutkimuksessa on työstetty suunnitelma biomassapohjaisten raaka-aineiden saatavuuden lisäämiseksi tulevaisuudessa. Suunnitelman mukaisesti kyseessä on yhdistelmä omaa tuotantoa, ulkoisia hankintoja ja kumppanuuksia.
Suunnitelman mukaisesti ensimmäisenä rakennetaan nyt briketöintilaitos, jossa toimittajilta hankittua biohiiltä tiivistetään biokoksiksi Outokummun tehdasalueella Torniossa. Laitoksen kapasiteetti on 25 000 tonnia vuodessa. Sen avulla hiilidioksidipäästöjä vähennetään 82 000 tonnia vuodessa, joka vastaa noin 8 000 suomalaisen vuosittaisia päästöjä. Biokoksia käytetään ferrokromituotannossa pelkistimenä fossiilisen koksin sijaan. Tällä hetkellä biokoksi on paras mahdollinen teknologia fossiilisen koksin korvaajana ferrokromituotannossa. Tornion pilottilaitoksen myötä Outokumpu voi kehittää prosessia ja sen lopputuotteita entisestään, jotta tuotantoa voi mahdollisesti kasvattaa tulevaisuudessa.
”Biomassapohjaisten raaka-aineiden käyttö tuo uusia, mielenkiintoisia mahdollisuuksia vähentää päästöjä. Olemme saavuttaneet tänä vuonna jo merkittäviä tuloksia, kun olemme onnistuneesti kokeilleet biokoksia tuotannossa, ja voimme siksi luottavaisin mielin siirtyä eteenpäin ja rakentaa oman briketöintilaitoksen”, toteaa Huhtala.
Samanaikaisesti Outokumpu jatkaa suunnittelua investoidakseen tulevaisuudessa biokoksaamoon. Hankkeen toisessa vaiheessa kehitämme biohiilen pilottituotannon konseptia, johon sisältyy myös selvitys siitä, miten prosessin sivukaasuja voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Suunnitelmissa on, että lisäpäätöksiä investoinneista tehtäisiin vuoden 2024 aikana, mikäli niiden taloudellinen kannattavuus varmistetaan.
Outokummun vastuullisuusjohtaja Petri Mure kertoi ACEF2023 -forumissa yhtiön kovista. vastuullisuustavoitteista.