Kemin Teknologiakylässä ja Lapin ammattikorkeakoulussa tänään vierailleet suurlähettiläät vaikuttuivat Meri-Lapin tekemisen meiningistä vihreässä siirtymässä. Suurlähettiläät olivat erityisen kiinnostuneita suomalaisesta teollisuuden ja vihreän siirtymän toteutusratkaisuista sekä kiertotalouskoulutuksesta.
Ruotsin suurlähettiläs Nicola Claselle (kuvassa vasemmalla) vierailu Meri-Lappiin oli jo toinen. Kemin Teknologiakylässä ja Lapin ammattikorkeakoulun kampusalueella kävi tutustumassa suurlähettiläitä Ruotsista, Tanskasta, Islannista, Japanista, Tsekistä, Alankomaista, Kanadasta, Uzbekistanista ja Unkarista sekä edustus ulkoministeriöstä. Kuvassa oikealla Helsingin suurlähettiläs Adam Vojtéch ja keskellä Unkarin suurlähetystön suurlähettilään sijainen Ivan Medveczky.
"Olemme hyvin vaikuttuneita siitä, kuinka positiivinen draivi Meri-Lapissa vihreässä siirtymässä on meneillään. Täällä pohjoisessa tehdään asian eteen todella paljon, yhteistyössä eri toimijoiden kanssa", Ruotsin suurlähettiläs Nicola Clase totesi ilahtuneena.
Clasea kiinnosti myös Veitsiluotoon suunniteltu Infinited Fiber Companyn 400 miljoonan euron tekstiilikuitutehdas.
"Myös Pohjois-Ruotsissa on nyt kova meno päällä ja on hyvin kiinnostavaa kuulla Meri-Lapin vihreän siirtymän investoinneista. Etelä-Suomessa ja -Ruotsissa ei olla oikein vielä totuttu siihen, että pohjoisessakin tapahtuu todella isoja asioita", Clase sanoi.
Invest In Veitsiluoto -hankkeen projektipäällikkö Päivi Keisu esitteli vieraille Veitsiluodon alueen mahdollisuuksia.
Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila kertoi suurlähettiläille ja ulkoministeriön edustajille, että vahvana teollisuusalueena tunnetun Meri-Lapin 60 000 asukasta tuottavat kahdeksan prosenttia koko Suomen viennin arvosta.
"Se on valtava määrä näin pienelle asukasluvulle", Pussila sanoi.
Pussila näkee kiertotaloudessa vain mahdollisuuksia perinteiselle teollisuusalueelle. "Teollisuus ja vihreä siirtymä kulkevat oikein hyvin käsi kädessä", Pussila sanoi.
Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila näkee, että vihreä siirtymä ja teollisuus tuovat alueelle lisää kasvutarinoita.
Myös Kemin Teknologiakylän alueella toimivia noin 50 yritystä tarvitaan. "Isot yritykset tarvitsevat pienempiä palveluyrityksiä, esimerkiksi insinööritoimistoja. Niitä löytyy meidän alueeltamme, joten kokonaisuus toimii. Lisäksi teemme yhteistyötä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa monin tavoin", totesi Kemin kaupungin elinvoimajohtaja, Kemin Digipolis Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Heikka.
Kemin kaupungin uusi elinvoimajohtaja Kimmo Heikka kertoi vieraille alueen ydintoimijoista ja Kemin Teknologiakylässä toimivista pk-yrityksistä.
Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa yrityksille erilaisia palveluita, esimerkiksi opiskelijoiden projekti- tai lopputöinä. Käytössä on myös laboratoriotiloja testauksia tai pilotointeja varten.
Lapin ammattikorkeakoulussa alkaa tänä keväänä uusi englanninkielinen "Master of Managing Sustaining and Systems Change -opintokokonaisuus.
"Tietääkseni tämän tyyppisenä koulutusta ei muualla ole vielä tarjolla", yliopettaja Sanna Tyni Lapin ammattikorkeakoulusta kertoi.
Lapin ammattikorkeakoulun yliopettaja Sanna Tyni esitteli kierto- ja biotalouteen liittyviä hankkeita.
Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen kertoi, että korkeakoulun visiona on olla vuonna 2030 luova edelläkävijä sekä vastuullinen arktinen korkeakouluyhteisö. "Yksi painopistealue tulee olemaan globaali arktinen vastuu, jolloin olemme arktisen ympäristön sosiaalisten, tuotannollisteknologisten ja ekologisten muutosten ja kestävän kehityksen ja kansainvälisesti tunnustettuja asiantuntijoita", Rissanen sanoi visiosta.
Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen toivotti suurlähettiläät ja ulkoministeriön vieraat lämpimästi tervetulleiksi ja kertoi muun muassa korkeakoulun visiosta sekä tämän hetkisistä painopistealueista.
TEKSTI JA KUVAT: SOILE SUVANTO