Kiertotalous- ja kaivospalveluyhtiö Tapojärvi Oy on saanut valtakunnallisen Vuoden Kiertotalousteko -palkinnon 30. toukokuuta ACEF2024 -forumissa Kemissä. Kiertotalouskeskus on palkinnut Tapojärven rohkeudesta satsata pitkäjänteisesti ja merkittävästi tutkimus-, kehitys-, ja innovointityöhön.
Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila (vas) ja viestintäpäällikkö Soile Suvanto julkistivat Vuoden Kiertotalousteko -palkinnon saajan ACEF2024 -forumissa. Palkinnon sai tänä vuonna Tapojärvi muun muassa rohkeudesta sijoittaa pitkäjänteisestä sijoittamisesta TKI-toimintaan. Kehuja kuunteli Tapojärven liiketoimintajohtaja Veli-Matti Marttala. KUVA VIDECAM
Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila toteaa palkitsemisperusteluissa, että Tapojärvi on osoittanut uskomatonta rohkeutta satsatessaan merkittävän osan liikevaihdostaan vuosittain tki-työhön.
”Pitkäjänteinen työ on kantanut tulosta, sillä Tapojärvi on saanut aikaan useampia kiertotalousinnovaatioita, jotka ovat markkinoilla myytävinä kiertotalouspalveluina tai -tuotteina”, Pussila kehuu.
Tapojärvi on investoinut TKI-toimintaan määrätietoisesti
Tuorein esimerkki yrityksen TKI-panostuksista on toukokuussa kiertotalousinnovaatioihin keskittyvän laboratorion avaaminen Ouluun. Eco Innovation Research Center keskittyy teollisuuden sivuvirroista valmistettavien tuotteiden kehittämiseen, valmistukseen ja kaupallistamiseen. Keminmaahan valmistuu paraikaa tuotantomittakaavan testilaitos. Konseptiin kuuluu lisäksi tuotantolaboratoriot Torniossa ja Ternissä Italiassa, kenttätestien yhteyteen siirrettävä mobiililaboratorio, erilaiset koerakenteet ja testaukset asiakkaiden kohteissa.
Pelkästään viime vuonna Tapojärvi on investoinut TKI-toimintaan 4,9 miljoonaa euroa. ”Vuosittain investoimme erilaisiin kiertotaloushankkeisiin 2-4 prosenttia liikevaihdostamme. Haluamme tuoda markkinoille tuotteita, joilla on alhaisempi hiilijalanjälki kuin nykyisin markkinoilla olevilla tuotteilla”, sanoo Tapojärven vt toimitusjohtaja Mari Pilventö.
Ei vain paikallista, vaan myös skaalausta ja kansainvälistä kasvua
Kiertotalouskeskus pitää arvokkaana, että Tapojärven kiertotalousliiketoiminta ei ole ainoastaan paikallista tai kansallista. ”Toimintaa on päästy skaalaamaan myös kansainvälisesti. Juuriltaan pohjoissuomalainen Tapojärvi tuottaa tällä hetkellä palveluita kolmessa maassa ja 14 toimipisteessä” Pussila sanoo.
Yritys on kasvanut ja kansainvälistynyt kiertotalousliiketoiminnan avulla ja innovoi kaiken aikaa uusia tuotteita. ”Ja samaan aikaan, kun kansainvälistytään, tutkimuspuoli pyrkii kehittämään uutta. Laakereilla ei levätä hetkeäkään”, Pussila hehkuttaa.
”TapoEko on uusin kiertotaloustuoteperheemme, jonka lanseeraus asiakkaillemme on alkanut. Uutta kasvua haemme Kreikasta, jonne olemme parhaillaan laajentamassa toimintaamme”, Vuoden Kiertotalousteko -palkinnon ACEF2024 -forumissa vastaanottanut Tapojärven liiketoimintajohtaja Veli-Matti Marttala kertoo.
Nuori sukupolvi on otettu mukaan tekemään parempaa huomista
Kiertotalouskeskus arvostaa, kuinka Tapojärvi on oivaltanut ottaa nuoren sukupolven mukaan kehitystyöhön. Tapojärven alan opiskelijoille järjestämä Innovation Challenge on laajentunut kansallisesta haasteesta kansainväliseksi kisaksi. Viimeisimmässä kisassa oli mukana jo 43 eri kansalaisuutta 29 joukkuetta 22 yliopistosta. Voittajatiimin innovaatiolla on mahdollisuus toteutua uudeksi kestävän kiertotalouden tuotteeksi. ”Nuori sukupolvi on otettu mukaan tekemään parempia ratkaisuja ja parempaa tulevaisuutta.”
Liiketoimintajohtaja Veli-Matti Marttala valitsi metsästä mieleisensä puun Kiertotalouskeskuksen järjestämällä metsäretkellä. KUVA: BLUE FLAME STORIES
Vuoden Kiertotalousteko -palkinto
Kiertotalouskeskus myöntää vuosittain valtakunnallisen Vuoden Kiertotalousteko -palkinnon innovatiiviselle, kekseliäälle tai rohkealle teollista kiertotaloutta edistävälle teolle, yritykselle, ihmiselle tai asialle.
Palkinnolla tuodaan esiin teollista kiertotaloutta myönteisillä nostoilla ja tarinoilla.
Palkinto jaetaan vuosittain Kemissä järjestettävässä valtakunnallisessa teollisen kiertotalouden Arctic Circular Economy Forumissa. Viime vuonna palkinnon voitti Infinited Fiber Company Oy ja vuonna 2022 EcoUp Oyj.
Palkinnoksi on materian sijaan haluttu antaa puu suomalaisesta metsästä. Puu toimii samalla hiilinieluna eli poistaa ilmakehästä hiilidioksidia.
Kemissä sijaitseva Kiertotalouskeskus edistää teollista kiertotaloutta paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.