Kemiläisille Jyrki ja Kati Jussilalle oman lapsen koulumatkan sujumisen seuranta on tärkeä asia. Tähän saakka he ovat kuitanneet tiedot koulumatkoista Whatsapp -viesteillä. Jatkossa he käyttävät uutta Koulukyyti -sovellusta, jonka avulla he voivat ilmoittaa koululaisensa poissaoloista ja seurata koulumatkoja kouluun ja takaisin kotiin.
Koulukyyti -sovelluksen käyttöönottotilaisuus järjestettiin Kemin Syväkankaan koulussa 25.1. kello 17-19.
Jussilat ovat olleet mukana sovelluksen testikäyttäjäryhmässä ja ottavat uuden Koulukyyti -sovelluksen avoimin mielin käyttöön.
"Uusi sovellus herättää mielenkiintoa ja meille tieto siitä, että lapsen koulumatkat ovat sujuneet hyvin, on tärkeää. Nykyään perhemuotoja on myös monenlaisia. Siinäkin mielessä on hyvä, että toinen vanhempi tietää, miten asiat sujuvat etävanhemman vuorolla tai vaikkapa silloin, kun lasta hoitaa tilapäisesti työkomennuksen takia joku muu kuin oma vanhempi", Kati ja Jyrki Jussila toteavat.
Yksi huolenaihekin löytyy. "Kuten muissakin palveluissa, joihin syötetään omia tietoja, tässäkin huolettaa tietoturva. Sen takaaminen on tärkeää", Jyrki Jussila painottaa.
Kuljettaja lähtee rattiin luottavaisin mielin
Linja-autonkuljettaja Saija Tervonen-Kemppainen lähtee luottavaisin mielin käyttämään tuotantovaiheen sovellusta.
"Ei jännitä lainkaan, tämä viikko on opeteltu ja hyvin toimii. Syksyn testivaihe oli myös mukavaa vaihtelua tavalliseen ratinpyöritykseen", Tervonen-Kemppainen sanoo.
Sovellus skaalattavissa
Kemin Syväkankaan koululaisten kuljetuksissa palveleva Koulukyyti -sovellus on herättänyt laajaa kiinnostusta heti eri puolilla Lappia.
"Olemme saaneet yhteydenottoja useista kunnista ja esittelemme mielellämme sovellusta kaikille halukkaille. Uskomme, että sovellus olisi skaalattavissa", projektiasiantuntija Jani Mäläskä sanoo Kemin Digipolis Oy:stä.
Projektiasiantuntija Jani Mäläskä ja projektipäällikkö Seppo Ahola Kemin Digipolis Oy:stä esittelivät Syväkankaan koululla Koulukyyti -sovellusta. KUVA: E-VILLE
Digipolis otti murheemme tosissaan
Koulukyyti -sovelluksen idean isä on Heiskasen liikenteen liikennöitsijä Timo Heiskanen.
Heiskasen Liikenne Oy:n liikennöitsijä Timo Heiskanen on tyytyväinen sovelluksen kehitysprojektiin. Sovellus luo turvallisuutta kuljetuksiin ja on ratkaissut monia arjen pulmia. KUVA: E-VILLE
"Olemme kuljettaneet koululaisia vuodesta 1987 ja painineet näiden asioiden kanssa. Sovellus helpottaa kuljettajien ja vanhempien arkea ja samalla yrityksemme hyppäsi kertaheitolla tähän päivään. Iso kiitos Digipolikselle, joka otti meidän murheemme tosissaan", Heiskanen sanoo sovelluksen kehittämistyöstä Kemin Digipolis Oy:n kanssa.
Koulukyyti-sovelluksen kehittäminen on osa EU:n H2020 – AURORAL-hanketta, jossa etsitään harvaanasutuille alueille uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja. Suomesta AURORAL -hankkeessa mukana ovat Kemin Digipolis Oy ja Oulun yliopisto.
"Näitä ratkaisuja alkaa löytyä, kun lähtee yrityksiin porisemaan ja kuuntelemaan, mitä yrittäjillä on sanottavana. Pyrimme hanketyössä saamaan konkreettista hyötyä paikallistasolle", projektipäällikkö Seppo Ahola Kemin Digipolis Oy:stä toteaa.
Koulukyyti -sovelluksesta kerätään käyttökokemusta ja palautetta kevään ajan. Käyttäjiä sovellukselle tulee kevään aikana arviolta noin 200; koululaisten vanhempia, opettajia, koulunkäynninohjaajia, koululaisia, kuljettajia, liikennöitsijä ja operaattori.
Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Centria amk.
Lisää Koulukyyti -sovelluksesta:
Auroral-hankkeen päätoteuttaja: COMISSAO DE COORDENACAO E DESENVOLVIMENTO REGIONAL DO ALENTEJO, Portugal
Toteuttajat Suomessa: Kemin Digipolis Oy, Oulun yliopisto
https://www.digipolis.fi/fi/hankkeet
Hankeaika: 01.01.2021 - 31.12.2024
TEKSTI: SOILE SUVANTO