INNOSUP on Euroopan Unionin Horizon 2020 -ohjelmaan kuuluva instrumentti, jonka tarkoituksena on löytää uusia lähestymistapoja innovaatiotukeen. INNOSUP-ohjelman turvin pk-yritykset ympäri Eurooppaa voivat saada rahaa omien innovaatioidensa kehittämiseen. Horizon 2020 -ohjelmassa onkin määritelty, että INNOSUP-hankkeiden kokonaisbudjeteista vähintään 75% pitää suunnata pk-yritysten innovaatioiden suoraan tukemiseen.
Digipoliksella on tällä hetkellä käynnissä kaksi INNOSUP-rahoitteista hanketta: DigiCirc ja Mine.The.Gap.
DigiCirc-hanke käynnistyi 1.5.2020 ja se kestää vuoden 2022 loppuun saakka. DigiCirc-hankkeen tavoitteena on antaa pk-yrityksille mahdollisuus hyödyntää digitaalista tekniikkaa innovatiivisten kiertotaloustuotteiden, palvelujen ja liiketoimintamallien kehittämisessä sekä luoda ja koordinoida eri sidosryhmiä yhdistävä DigiCirc-innovaatioverkosto. Hankkeessa on mukana yhdeksän kumppania seitsemästä eri maasta.
– Prosessissa on kaksi vaihetta: yrityskohtainen kehittäminen ja innovointi sekä kansainvälinen konsortiokohtainen kehittäminen ja innovointi. Prosessi huipentuu viiden konsortion valintaan ja resursoimiseen, summaa Seppo Ahola, hankkeen projektipäällikkö Kemin Digipolikselta.
Yrityksiä kutsutaan mukaan hankkeeseen kolmella eri teemalla, jotka ovat kiertotalouskaupungit, bio- ja kiertotalousyritykset sekä sinistä taloutta, eli toiselta nimeltään meritaloutta edustavat yritykset. Digipolis vastaa hankkeessa innovaatioprosessin järjestämisestä bio- ja kiertotalouden alan yrityksille, jonka on kaavailtu tapahtuvan vuonna 2021.
– Prosessi on kuitenkin jo alkanut kokonaisuudessaan ja yrityksiä kutsutaan nyt mukaan Kiertotalouskaupungit-teemalla, jota vetää hankkeen koordinaattori CAP Digital Ranskasta. Myös Lapin yritykset voivat osallistua tähän teemaan, vinkkaa Ahola.
”Hankkeessa on mukana yhteensä 11 kumppania seitsemästä eri maasta”
Mine.The.Gap -hankkeen tavoitteena on tarjota tukialusta rakennus- ja kaivosalan olemassa olevien arvoketjujen vahvistamiseen sekä uusien teollisten arvoketjujen kehittämiseen. Alusta luodaan toimialat ja alueelliset rajat ylittävien innovaatioiden sekä erilaisten tukipalvelujen avulla. Hankeen toteutusaika on 1.9.2020 – 31.8.2023.
– Hankkeessa on mukana yhteensä 11 kumppania seitsemästä eri maasta, laskee Ahola.
Mine.the.Gap -hanke ei ole vielä käynnistynyt käytännön tasolla.
– Nyt on käynnissä konsortiosopimusvaihe, jonka jälkeen hankkeen varsinainen toteutus vasta alkaa, kertoo Ahola.
Aholan mukaan molemmat INNOSUP-hankkeet ovat lähteneet hyvin liikkeelle, vaikka globaali pandemia luo kansainväliselle yhteistyölle omat haasteensa.
– Kaikkiin asioihin ei riitä pelkästään tieto, vaan tarvitaan myös ymmärrystä. Uusien asioiden esitystä ja mahdollisuuksien ymmärtämistä varten kasvokkain keskustelu on joskus välttämätöntä, kertoo Ahola.
Pandemia vaikeuttaa erityisesti luottamuksen rakentamista, kun yhteydenotot ja yhteistyöt tapahtuvat pääasiassa sähköisin välinein.
Teksti: Wilma Isokääntä