Yhteiskunnassamme tapahtuneet muutokset koronakriisin myötä ovat tuntuneet myös Meri-Lapin yrityksissä. Alueesi yritysneuvojat ovat puhelinsoiton päässä, joten yrityksesi tilanteen kanssa ei tarvitse – eikä kannata – jäädä yksin.
Koronakriisin myötä yrityksille on tarjolla poikkeuksellista apua kehittämisrahoitusten ja -tukien muodossa. Alueen yritysneuvonnasta on saatavilla kaikille yrityksille apua hakemusten tekemiseen sekä perusasioiden selvittämiseen silloin, kun ei tiedä kenen puoleen kääntyä.
Digipoliksella työskentelevä, kemiläisiä yrityksiä auttava yritysneuvoja Ella Saarenpää toivookin kaikkien yrittäjien rohkaistuvan ottamaan yhteyttä.
– Tämän kanssa ei kannata jäädä yksin. Tukipalveluita on tarjolla, ja niitä kannattaa hyödyntää, hän korostaa.
Yhtä aikaa Saarenpää kehottaa lähdekriittisyyteen tilanteessa, jossa tieto muuttuu ja tarkentuu kaiken aikaa. Yritysneuvojat ovat joutuneet myös oikomaan väärää informaatiota, jota on kiertänyt sosiaalisen median palstoilla ja huhutietona. Yritysneuvonnan kautta saatu tieto on takuulla varmistettua ja ajantasaista.
Korona-ajan apu ei kuitenkaan koske pelkästään erilaisia avustusmuotoja, vaan prosessi lähtee yrityksen oman kassan riittävyyden varmistamisesta. Aivan ensimmäisenä on suositeltavaa keskustella yrityksen oman pankin kanssa, jotta yritystoiminta voi jatkua poikkeusoloissa ja niiden yli. Poikkeustilanteen lainat, tuet ja avustukset on tarkoitettu yrityksille, joilla on ollut kannattavan toiminnan edellytykset ennen kriisiä.
Digipoliksen yritysneuvojat ovat keränneet ja muokanneet alueensa yrityksille sopivan kymmenen kohdan tarkastuslistan erilaisista toimista, mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon koronakriisistä selviämiseksi. Lue lista artikkelin lopusta. Uusin ja ajantasaisin tieto löytyy korona-avun sivuiltamme.
Vaikka kriisin keskellä ollaankin, tämä aika tarjoaa monille yrityksille ajan ja mahdollisuuden pysähtyä miettimään, miten yritystoimintaa voisi kehittää. Normaaliarjessa, jossa tilauskirjat ovat täynnä, on aika kortilla kehittämistyölle, ja hyvätkin ideat jäävät usein odottamaan hetkeä, jolloin olisi paremmin aikaa. Esimerkiksi Business Finlandin myöntämä kehitysrahoitus vaatii yritykseltä kehittämisnäkökulman, ja tukea saa nyt poikkeuksellisesti myös palkkakustannuksiin.
– Olisi yrityskehittäjän unelma, jos kriisistä puhkeaa hienoja uusia liikeideoita. Nyt jos koskaan kannattaa kaivaa kehitysideat naftaliinista, toteaa Saarenpää.
Neuvontapalveluiden lisäksi yritysneuvojien tehtäviin keskeisesti kuuluu alueensa yritysten äänenä toimiminen keskustellessa työ- ja elinkeinoministeriön, Business Finlandin, ELY-keskusten ja muiden valtakunnallisten toimijoiden kanssa. Meri-Lapin seudun yritysneuvojien tavoitteena on saada yhteinen näkemys ja alueen ääni kuuluville näiden tahojen suuntaan. Toisaalta he pääsevät myös kommentoimaan uusia ja kehitteillä olevia tukimuotoja, jotta niistä saataisiin mahdollisimman jouhevia ja yrityksiä parhaalla mahdollisella tavalla hyödyttäviä.
Vaikka poikkeustilanteessa asiat ovat muuttuneet vauhdikkaasti, yhteistyötä on pystytty tekemään monitahoisesti. Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry on tehnyt yhteistyötä mm. Uusyrityskeskuksen, Kuntaliiton ja Suomen Yrittäjien kanssa, ja järjestäneet esimerkiksi webinaareja yritysneuvojille, jotta heillä olisi ajantasaista ja oikeaa tietoa.
Ajantasaiset neuvot ja ohjeet, lista saatavilla olevista avustuksista ja rahoituksista sekä ajankohtaisimmat uutiset yritysten korona-avusta löydät sivuiltamme digipolis.fi/korona.
Teksti: Milla Mulari
Kuva: Erja Aikavuori