Arctic 6G on EU:n Interreg Aurora -ohjelman osarahoittama yhteistyöhanke, johon osallistuvat Oulun yliopisto, Luulajan yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu. Hankkeessa tutkitaan 6G-yhteyksien vaatimaa teknologiaa ja selvitetään loppukäyttäjien haasteita.
Mobiiliteknologiat kehittyvät noin kymmenen vuoden välein, ja 6G:n odotetaan saapuvan 2030-luvun alussa. Käynnissä olevassa tilanteessa selvitetään 6G-käyttötapauksia ja niiden tarpeita. Kansainvälinen televiestintäliitto (ITU) on julkaissut IMT-2030 (6G) käyttötapaukset, jotka ohjaavat kehitystyötä. Ensimmäistä kertaa mobiiliteknologioiden historiassa ovat kestävä kehitys ja yhteydet kaikille keskiössä.
Maailmanlaajuisesti noin kolme miljardia ihmistä on yhä ilman nettiyhteyksiä, ja suurin osa heistä asuu maaseudulla tai syrjäseudulla. Tavoitteena on "connect the unconnected" eli yhdistää kaikki poistamalla digitaalinen kuilu. Suomessa ja Ruotsissakin kohdataan edelleen yhteysongelmia erityisesti harvaanasutuilla alueilla, vaikka ongelmat eivät ole yhtä suuria kuin Afrikassa tai Aasiassa.
Hankkeen osana toteutettava kysely on avoinna kaikille, ja sen tarkoituksena on kerätä tietoa verkkoyhteyksien nykytilanteesta ja tarpeista pohjoisilla alueilla. Kyselyn tulokset ovat arvokasta tietoa hankkeen edistymisen kannalta, ja samalla jokainen voi vaikuttaa tulevaisuuden verkkoyhteyksiin.
Kyselyyn voi osallistua osoitteessa https://link.webropol.com/s/arctic6gsurvey.
Arctic 6G-hankkeessa tehtävät haastattelut ja kyselyt ovat keskeinen osa hankkeen tiedonkeruuta. Aiemmin ARCTIC 5G Test Networks -projektissa haastateltiin kuntien toimielimiä, ja nyt tavoitteena on kohdistaa huomio matkailualaan, poronhoitajiin ja muihin tulevaisuuden verkkoyhteyksien käyttäjiin. Erityisesti kiinnostuksen kohteena ovat yhteysongelmat ja -tarpeet, jotka voivat ohjata 6G-kehitystyötä ja sovellustarpeita.
Arctic 6G-hankkeen tiimi on ensi viikolla 11.-14.12.23 haastattelukierroksella ja testaamassa 5G-yhteyksiä Utsjoen ja Inarin alueella. Soittamalla numeroon 040 5727 803 voi varata tapaamisen hankeväen kanssa.
Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta: https://arctic6g.eu/