Vuoden 2024 alusta voimaan tuleva direktiivi edellyttää osalta yrityksistä kestävyysraportointia. Välillisesti se koskee valtavaa määrää yrityksiä tavalla tai toisella. AMK järjestää aiheesta maksuttoman kolmen webinaarin sarjan.
Yritysvastuu, yhteiskuntavastuu, kestävyys, vihreä siirtymä ovat teemoja, jotka liitetään yritystoimintaan tällä hetkellä. Keskustelua voi olla hankala seurata, sillä termejä käytetään sekaisin ja sekavasti. Sisällöllisesti ollaan kuitenkin menossa siihen suuntaan, että yrityksiä kannustetaan suuntaamaan toimintaansa kestävään kehitykseen päämääränä turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet.
Tähän asti yritysten kestävyystoimet ja niistä viestiminen on perustunut vapaaehtoisuuteen, mutta nyt EU on luonut tähän säännöt. Kestävyysraportoinnin säännöt perustuvat direktiiviin (CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive) ja ne määritellään standardeissa (European Sustainability Reporting Standard, ESRS).
Raportointivelvoite koskee ensimmäisiä yrityksiä vuoden 2024 alusta alkaen, jolloin raportoinnin aloittavat yli 500 työntekijää työllistävät pörssilistatut yritykset. Vuonna 2025 velvoite laajenee yrityksiin, joissa täyttyy kaksi kolmesta kriteeristä eli 1) liikevaihto 40 miljoonaa, 2) tase 20 miljoonaa ja/tai 3) yli 250 työntekijää. Lapissa tähän joukkoon kuuluu Taloustutkan mukaan 20 yritystä. Raportoivien määrä voi tuosta muuttua konserniraportoinnin tai poikkeustulkintojen vuoksi.
Lapin ammattikorkeakoulu tukee yritysten osaamista ja kykyä vastata muuttuviin vaatimuksiin. Tulossa on muun muassa kolmiosainen webinaarisarja kestävyysraportoinnista. Sen ensimmäinen osa Kestävyysraportointi 1 järjestetään jo 23.11.2023 klo 11-12. Tapahtuma on maksuton, mutta tapahtumalinkin saaminen edellyttää ennakkilmoittautumista osoitteessa https://link.webropol.com/ep/kestavyysraportointi1
Sarjan seuraavat osat järjestetään 11.1. ja 8.2.2024. Webinaarisarjan mahdollistaa Lapin Liiton ammattikorkeakoululle myöntämä AKKE-rahoitus.
Raportointivelvoite koskee myös alihankkijoita
Direktiivi velvoittaa yritykset raportoimaan myös arvoketjuaan ja siksi suuryritykset ovat alkaneet tarkastella omaa alihankintaverkostoaan. Osuuspankin Suuryritystutkimus 2023 nosti esiin, että vain 11 prosenttia suuryrityksiä on tyytyväinen alihankintaverkostoonsa vastuullisuuden näkökulmasta. Yli 80 prosenttia niistä näkee, että jotain muutoksia täytyy alihankintaketjuun tehdä ja jo yli 40 prosenttia on lähtenyt liikkeellä näiden toimenpiteiden osalta. Alihankintaverkoston kautta raportointivelvollisuus tulee näkymään myös pienissä yrityksissä.
Arvoketjun raportointi tulee voimaan siirtymäajan jälkeen. Siirtymäaika antaa kaikille osapuolille aikaa valmistautua näihin vaatimuksiin. Raportointia ei kannata ajatella riesana vaan mahdollisuutena kehittää toimintaa ja pysyä kilpailukykyisenä. Ensimmäinen askel on se, että tiedostetaan hyvissä ajoin, mitä asioita pitää huomioida. Nyt onkin hyvä aika ottaa selvää kestävyysraportoinnin sisällöstä ja sen ohjaavasta vaikutuksesta kohti kestävää kehitystä.
Tiedustelut
Nelly Korteniemi
lehtori, Lapin ammattikorkeakoulu
p. 040 5003 240, nelly.korteniemi(a)lapinamk.fi