Edelliset biotuotetehtaan alihankintapäivät olivat niin suositut, että kaikki yhteistyöstä kiinnostuneet eivät mahtuneet mukaan.
Tilaisuus on tarkoitettu mahdollisesta investointiprojektista kiinnostuneille yrityksille eri toimialoilta. Alihankintapäivät järjestetään yhteistyössä Kemin Digipoliksen kanssa.
Keskiviikkona 5.2. kello 8.30–18.00 Kemin kulttuurikeskuksella kerrotaan kumppanuudesta kiinnostuneille yrityksille meneillään olevasta biotuotetehtaan hankesuunnittelusta, koko projektin aikataulusta ja yhteistyön edellytyksistä. Keskiviikon ohjelman päätteeksi Kemin kulttuurikeskuksella on kaikille osallistujille yhteiset verkostoitumiskahvit. Torstaina 6.2. kello 8.00 alkaen yhteistyöstä kiinnostuneille yrityksille järjestetään tapaamisia Metsä Fibren kanssa Kemin Digipoliksella. Torstain aikana tehokkaissa 20 minuutin tapaamisissa kartoitetaan mitä tarjottavaa eri toimialojen osaajilla on Kemin biotuotetehdasprojektille. Tapaamisia on rajallinen määrä ja ne koordinoi Digipolis, tapaamista toivoneisiin yrityksiin ollaan yhteydessä erikseen.
Ilmoittaudu alihankintapäiville tämän linkin kautta 20.12.2019 mennessä: www.lyyti.in/alihankintapaivat2020.
Ensimmäiset sata ilmoittautunutta henkilöä mahtuvat mukaan. Tilaisuuteen voi osallistua yrityskohtaisesti maksimissaan kaksi henkilöä tilojen rajallisuuden vuoksi. Ensimmäiset alihankintapäivät järjestettiin Kemissä marraskuussa 2019 ja tuolloin varasijoille jäi jonottamaan noin sata henkilöä lähes yhtä monesta eri yrityksestä. Nyt tuolloin jonottamaan jääneet henkilöt pääsevät ilmoittautumaan toisille alihankintapäiville ensimmäisten joukossa. Kaikkiaan tilaisuuteen sopii 200 henkilöä. Sekä marraskuun että helmikuun alihankintapäivien ohjelma on sama.
Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä. Työntekijöitä koko projektin aikana arvioidaan olevan noin 15 000.
”Haluamme alansa parhaat ammattilaiset kumppaneiksi rakentamaan mahdollista biotuotetehdasta Kemiin. Kumppaneiltamme edellytetään sitoutumista projektin tavoitteisiin, joista tärkein on turvallisuus. Tavoitteiden täytyy olla yhteiset myös niin aikataulun kuin laadun ja kustannustehokkuuden suhteen”, toteaa projektijohtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä.
Projektilla olisi merkittävät vaikutukset niin rakennusvaiheessa kuin biotuotetehtaan käydessä koko Suomen kansantalouteen ja Kemin talousalueeseen. Uusi tehdas työllistäisi koko suorassa arvoketjussaan Suomessa noin 2 500 henkilöä, joista uusia työpaikkoja olisi noin 1 500. Työmaavahvuus voi nousta parhaimmillaan noin 3 000 henkilöön päivässä, joten myös palvelujen ja hyödykkeiden tuottamiseen tarvitaan paikallisten, eri alojen toimijoiden panostusta Kemissä ja lähialueella.
Nyt meneillään olevan biotuotetehtaan hankesuunnittelun tavoitteena on luoda edellytykset Kemin biotuotetehtaan investointipäätökselle. Investointipäätös tehdään aikaisintaan kesällä 2020, jonka jälkeen alkaisi tehtaan rakentaminen. Kyseessä on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, arvoltaan 1,5 miljardia euroa. Ympäristö-, energia- ja materiaalitehokas tehdas toimisi täysin ilman fossiilisia polttoaineita ja tuottaisi vuosittain 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja koivusellua sekä lukuisia muita biotuotteita. Puunkäyttö olisi 7,6 miljoonaa kuutiota vuodessa.