Merellinen Kemi Merellinen Kemi

BLOGIT

Päivi Korttilalli_LO

VIERASBLOGI

Päivi Korttilalli

hankeasiantuntija, ammattiopisto Lappia

Kirjoitukset arvioi ennen niiden julkaisemista blogin toimituskunta.

Ammatillisen koulutuksen rooli on kiertotaloussiirtymässä merkittävä

24.07.2024

Ammattiopisto Lappia on yhtenä toimijana mukana Kiertotalouskeskuksen tiiviissä ekosysteemissä kiertotalouden kehittämiseksi. Kiertotalous on ollut Lappiassa strategisena painopisteenä.  Uudessa strategiassa se on integroitu mission ja tavoitteiden sisään. Kiertotalous on erityisesti osa vastuullista Lappiaa ja tulevaisuussuuntautunutta edelläkävijää. 

Lappiassa on tänä vuonna alkanut hanke: LapinKierto - Kiertotalous osaaminen Lapin yritysrajapinnassa - lappia.fi. Hankkeen päätoteuttaja on Lapin AMK ja mukana ovat myös Lapin Yliopisto ja Ammattiopisto Redu. Hankkeen tavoitteena on tietoisuuden lisäämisen ohella tehdä konkreettisia kiertotalouskokeiluja yhdessä mikro- ja pk-yritysten kanssa. Kiertotalouskokeilut voivat olla pieniä raaka-aineiden kiertoon liittyviä tai suurempia jopa liiketoimintamallien muuttamista palvelumuotoilun avulla. Haluamme erityisesti tuoda uudelleenkäytön ja korjaamisen vahvemmin esillä.

Business as usual ei ole enää mahdollista 

LapinKierto -hankkeessa ovat Lappiassa mukana hyvin ajankohtaiset koulutusalat; liiketoiminta, tieto- ja viestintätekniikka sekä luonnonvara-ala. 
Liiketoiminta-alan uudistuneessa perustutkinnossa vahvistetaan niin digiosaamisen kuin kestävän kehityksen ja kiertotalouden osaamista. Tulevaisuuden liiketoiminnan tulee perustua johonkin kiertotalous liiketoimintamalliin. Business as usual ei enää ole mahdollista, mutta kiertotalous luo lukuisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Tieto- ja viestintätekniikka alalla elektroniikan korjaaminen tulee vahvasti nousemaan Right to Repair direktiivin myötä. Euroopan parlamentin hyväksymillä uusilla säännöillä vahvistetaan kuluttajan korjauttamisoikeutta, pyritään vähentämään jätettä ja vahvistetaan korjausalaa. 
On hienoa, että hankkeeseen saatiin mukaan myös Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus, Louen toimipiste. Sieltä voi uudistava (liike-)toiminta lähteä kasvuun. Näkisin, että kasvu, mitä nykyään tarvitsemme, on hyvinvoinnin ja luonnon monimuotoisuuden kasvu. Samalla energian tarve ja kulutus ylipäätään, saavat nopeasti laskea. 

Kiertotaloustöiden tekijät tarvitsevat laadukkaan koulutukset

Kiertotalous on tärkeä osa kestävän tulevaisuuden ammattitaitoa. Jotta kiertotalous siirtymä tapahtuu ja juurtuu, tarvitsemme tuotetun tiedon lisäksi konkreettiset kiertotalouden toimijat. Kiertotaloudessa tuotteet ja materiaalit pidetään kierrossa esimerkiksi huollon, uudelleenkäytön, kunnostuksen, uudelleenvalmistuksen, kierrätyksen ja kompostoinnin avulla.
Näiden töiden tekijät tarvitsevat laadukkaan ammatillisen koulutuksen, joka pohjautuu kestäviin arvoihin.
Opetushallitus on kuvannut ammatillisen koulutuksen arvoperustaa seuraavasti. 
”Arvoperusta kuvaa ammatillisen koulutuksen roolia yhteiskunnan ja työelämän uudistajana, tasa-arvon edistäjänä ja kestävän tulevaisuuden vahvistajana. Arvoperustan mukaan ammatillisessa koulutuksessa ymmärretään kestävän elämäntavan välttämättömyys ja rakennetaan osaamisperustaa ympäristön ja kansalaisten hyvinvointia edistävälle taloudelle. Ammatillinen koulutus lisää ymmärrystä luonnonvarojen kestävästä käytöstä, ilmastonmuutoksen hillinnästä ja siihen sopeutumisesta sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä omassa toiminnassa ja työtehtävissä sekä globaalisti. Lisäksi ammatillisen koulutuksen tehtävänä on vahvistaa globaalia vastuuta.” Kestävä kehitys ammatillisen koulutuksen tutkinnon perusteissa | Opetushallitus (oph.fi)

Hankeasiantuntijana ilahduin, kun huomasin kiertotalouden määritelmään lisätyn luonnon uudistuvuuden. (Ellen MacArthur foundation) Kiertotalous on edelleen talous- ja toimintamalli, jossa jätettä ei synny ja raaka-aineet säilyttävät arvonsa mahdollisimman pitkään. Näiden lisäksi olennaista on luonnon uudistuvuus. Meidän on tosiaan käännettävä katse pelkästään vähemmän haitan aiheuttamisesta kohti uudistavuutta. Kestävyyttä ei voi enää mitata pelkästään taloudellisilla mittareilla vaan rinnalle on nostettava vahvasti (ja ehkä jopa yläpuolelle) ekologiset ja sosiaaliset mittarit.
Miten muutos kiertotalouteen tapahtuu? Asioita on jo tutkittu paljon ja tietoa meillä on. On myös jo pilotteja ja kokeiluja kestävään kiertotalouteen. Tiellä on vielä haasteita, niin lainsäädännöllisiä kuin asenteellisiakin, mutta näihin molempiin voimme kaikki vaikuttaa. Kiertotalousmuutos lähtee meistä jokaisesta. 

Ammattiopisto Lappian hankeasiantuntija Päivi Korttilalli kirjoittaa blogissa kiertotalouden tekijöiden laadukkaasta koulutustarpeesta.

 

Blogit

Jätepuu uusien tuotteiden raaka-aineena

Julkaistu 10.12.2024 11:59:53

Pohjoismaissa syntyy valtava määrä puujätettä, erityisesti rakentamisen ja purkamisen yhteydessä. Tilastot osoittavat, että Suomen lisäksi myös Ruotsi ja Norja polttavat vuosittain lähes kaiken...

Lue lisää

Terveisiä kiertotalouden kiihdytyskaistalta!

Julkaistu 5.12.2024 12:18:28

Kalenterissa mennään kohti vuoden pimeintä aikaa, mutta Kiertotalouskeskuksessa valot loistavat kirkkaina. Kuluvana vuonna on tehty ahkerasti työtä niin yritysten rahoituksien edistämiseksi,...

Lue lisää

Pohjois-Suomen Biokaasu oy on RISE-projektin innovatiivinen kumppani

Julkaistu 13.9.2024 9:19:01

Kemin Digipolis oy on mukana marraskuussa 2023 aloittaneessa Euroopan unionin 100 % rahoittamassa I3 (Interregional Innovation Investments Instrument) rahoitusohjelman RISE (Resilient Innovation...

Lue lisää