Innosup (Innovation in SMEs) on osa Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimuksen ja innovaation rahoitusohjelmaa. Sen avulla jäsenvaltiot ja alueet voivat tukea innovaatioita sekä parantaa palvelujaan pk-yrityksille yhteistyön, vertaisoppimisen ja uusien lähestymistapojen testaamisen kautta. Täten kehitetään pk-yritysten uusia asiakkuuksia, pääomaa ja osaamista. Osaaminen kehittyy erityisesti liiketoiminnan, innovaatioiden ja henkisen omaisuuden hallinnan aloilla.
Innosup:in perimmäinen tavoite on auttaa vahvistamaan pk-yritysten innovaatioekosysteemin dynaamisuutta ja joustavuutta Euroopassa. Innosup-hankkeilla on koordinoitu yli 200 projektia, mukana on ollut yli 550 osanottajaa ja Innosup-projekteihin on sijoitettu yli 160 miljoonaa euroa. Koko Horisontti 2020 -ohjelmassa on rahoitettu suomalaisia tutkijoita, yrityksiä ja monia muita toimijoita 1,52 miljardin euron verran.
Eräs Euroopan unionin tavoitteista, jota edistetään myös Innosup-hankkeilla, on kierto- ja biotalouden kehittäminen. Euroopan komission maaliskuussa 2020 esittämä uusi kiertotaloutta koskeva toimintasuunnitelma keskittyy jätteen syntymisen ehkäisemiseen ja jätehuoltoon ja sillä pyritään lisäämään kasvua, kilpailukykyä ja EU:n globaalia johtajuutta kiertotalouden alalla. Toimintasuunnitelma on EU:n vuodeksi 2050 asettaman ilmastoneutraaliustavoitteen mukainen, ja tavoite on osa vihreän kehityksen ohjelmaa.
Biotalouden osalta voidaan mainita Euroopan unionin Green Deal -ohjelma, joka on koko unionin historian yksi suurimmista uudelleenrakennus- ja rahoitusohjelmista. Ohjelman tavoitteena on mm. hiilineutraali unioni vuonna 2050, biodiversiteettikadon lopettaminen, kemikalisoitumisen ehkäiseminen ja neitseellisen raaka-ainekäytön irrottaminen talouskasvusta. EU ohjaa tulevina vuosina satoja miljardeja euroja vihreän muutoksen edistämiseen ja pyrkii asettamaan materiaalien käyttöä ja kulutusta koskevia sitovia tavoitteita vuodelle 2030.
Erilaiset digitaaliset teknologiat on valjastettu edistämään kierto- ja biotaloutta. Innosup-hankkeissa on edistetty kierto- ja biotaloutta mm. lohkoketjun, tekoälyn, virtuaalitodellisuuden, paikkatietojärjestelmän, ympäristön 3D-mallinnuksen, esineiden internetin, sensoreiden, miehittämättömien ilma-alusten ja massadatan avulla. Digitaalisuuden avulla voidaan mahdollistaa mm. asiakaslähtöisten palveluiden ja tuotteiden suunnittelu, tehokkaampi datan keruu ja hyödyntäminen ja helpottaa esimerkiksi tuotteiden takaisinottoa ja ennakoivien huoltopalveluiden kehittämistä.
Rahoitusta näissä Innosup-hankkeissa voivat hakea pk-yritykset, jotka haluavat kehittää uusia ratkaisuja kiertotalouden haasteisiin. Esimerkkinä voidaan mainita DigiCirc-hanke, jossa Digipolis on mukana, ja sen Bioeconomy-teeman rahoitushaku, joka oli avoinna viime vuoden syyskuusta marraskuuhun. Rahoitushakuun pystyi tekemään hakemuksen kahden tai maksimissaan kolmen pk-yrityksen tai startup-yrityksen muodostama konsortio. Hakijakonsortio esitteli hakemuksessaan oman biotaloutta edistävän digitaalisuutta hyödyntävän sovelluksensa, jonka toteuttamiseen he hakevat rahoitusta.
Suuri määrä konsortioita oli mukana Bioeconomy-teeman rahoitushaussa. DigiCirc-hankkeessa on jaossa merkittäviä summia, jotka jaetaan konsortioille parhaiden sovellusten edistämiseen. Pk-yritykset ja startup-yritykset voivat saada merkittäviä summia ottamalla osaa Innosup-hankkeisiin. Muita Digipoliksella käynnissä olevia Horizon2020 -hankkeita ovat Auroral ja Mine.The.Gap - Innosup.
Seuraavilta verkkosivuilta löytyy lisätietoa hankkeista.
https://www.digipolis.fi/kiertotalouskeskus/hankkeet
Tiimimme asiantuntijat kertovat myös mielellään lisää Innosupeista. Mine.The.Gapia hoitaa projektiasiantuntija Pirkka Junes ja DigiCirciin liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä minun puoleeni. Horizon2020 -kuuluvaan Auroral- hanketta koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä projektiasiantuntija Jani Mäläskään,
https://www.digipolis.fi/kiertotalouskeskus/keita-olemme
Tiedotamme ajankohtaisista asioista omilla verkkosivuillamme ja LinkedInissä https://www.linkedin.com/company/kiertotalouskeskus-circulareconomycentre