Työpaikkani Kemin Digipoliksen ja Kiertotalouskeskuksen kautta olen saanut näköalapaikan ennen kaikkea Kemiin ja sen lähialueille, mutta myös koko Lapin maakuntaan.
Kunnallisena elinkeinoyhtiönä pääsemme usein toteuttamaan hankkeita, jotka luovat elinvoimaa koko Lapin alueelle ja parhaimmillaan muille Euroopan Unionin harvaan asutuille alueille.
Henkilökohtaisesti on ollut näkökulmia avartava mahdollisuus toimia lähes vuoden ajan Lapin teollinen kiertotalous 2.0 hankkeen projektiasiantuntijana. Olemme tiivistäneet yhteistyötä teolliseen kiertotalouteen liittyvien 'klustereiden’ eli hankkeissa toimivien Euroopan Unionin jäsenmaiden ja Norjan alueellisten kehitysorganisaatioiden kanssa. Olemme tehneet Suomea ja Lappia ”tykö” loputtomissa neuvottelupöydissä, Teams-palavereissa ja tapahtumissa.
"Ruotsi on asettanut neljä kärkiteemaa puheenjohtajuuskaudelle. Turvallisuus, kilpailukyky, vihersiirtymä sekä demokratia."
LTKT 2.0 hankkeessa olemme saaneet hienosti tukea Lapin liitolta ja kunnallisilta viranhaltijoita sekä kuntapäättäjiltä onnistuaksemme työssämme Lapin teollisen kiertotalouteen liittyen ja sitä kautta Lapin elinvoiman lisäämisessä.
Olemme myös tehneet hankkeet ylittävää yhteistyötä esimerkiksi Elinvoimaa ja älykästä toimintaa Itä-ja Pohjois-Lappiin hankkeen kanssa.
Edellä kuvattu yhteistyö osoittaa kiistattomasti kuinka hyvin Lappi toimii, sanan kaikissa merkityksissä.
LTKT 2.0 hanke on osoittanut vahvasti että myös Euroopan Unioni toimii. Se toimii sanan operatiivisessa ja laadullisessa merkityksessä etenkin alueilla, maakunnissa, provinsseissa, lääneissä ja osavaltioissa läpi pohjoisten purojen ja Alppien huippujen. Tonavalta Välimerelle ja Portugalin eteläkärjestä Lappiin.
Lappi on harvinaisen harvaan asuttu ja teollisen kiertotalouden kannalta ainutlaatuinen alue koko Euroopassa.
Lappi puhtaine ja runsaine vesistöineen, metsineen ja suurine kansallispuistoineen luovat Lapista muille Euroopan Unionin maille kiinnostavan ympäristön tehdä yhteistyötä Euroopan Unionin hankkeissa etenkin teollisen kiertotalouden parissa.
Euroopan Unionissa on 27 jäsenvaltiota ja jokainen maa toimii puoli vuotta kerrallaan puheenjohtajamaana. Nyt on Ruotsin aika toimia puheenjohtajana heinäkuulle 2023 asti. Ja Ruotsihan toimii.
Ruotsi on asettanut neljä kärkiteemaa puheenjohtajuuskaudelle. Turvallisuus, kilpailukyky, vihersiirtymä sekä demokratia.
Euroopan Unioni on valtioiden liitto mutta sen kilpailukyky, vihersiirtymä, turvallisuus ja demokratia nousee alueilta. Etenkin Lapin kaltaisilla reuna-alueilla, joilla väestöä on vähemmän.
Reuna-alueille on tyypillistä rajan jakaminen useamman valtion kanssa. Meillä on yhteinen raja Venäjän ja Norjan lisäksi Ruotsin kanssa. Ei ole ihme, että Lapissa Suomen ja Ruotsin raja tunnetaan maailman rauhallisimpana rajana.
Lapin teollinen kiertotalous 2.0 hanke on luonut hyvät verkostot Ruotsiin ja ennen kaikkea pohjoiseen Ruotsiin muiden alueiden ohella.
Tulemme varmasti hyödyntämään hankkeessamme Ruotsin Euroopan Unionin puheenjohtajuuskautta ja sen kautta avautuvia uusia yhteistyömahdollisuuksia Lapin hyväksi.