Pohjoismaissa syntyy valtava määrä puujätettä, erityisesti rakentamisen ja purkamisen yhteydessä. Tilastot osoittavat, että Suomen lisäksi myös Ruotsi ja Norja polttavat vuosittain lähes kaiken purkupuun energiantuotannossa. Tämä käytäntö ei ainoastaan vapauta puutuotteisiin varastoitua hiilidioksidia ilmakehään, vaan se myös vie mahdollisuuksia käyttää tätä materiaalia uusien tuotteiden raaka-aineina. Tilanne on toki toinen silloin, kun puuta poltetaan hapettomassa prosessissa biohiileksi.
DelWaWood -hankkeessa tutkitaan, soveltuuko kierrätyspuu CLT:n raaka-aineeksi (kuva oikealla: Arman Kouch). Vasemmalla kierrätyspuuta Syklo oy:n lajittelulaitoksella Oulussa (kuva: Tytti Ahoranta)
Elokuussa käynnistyneessä DelWaWood (Developing Low-Carbon Solutions for Repurposing Waste Wood into Valuable Resources) Interreg Aurora- yhteistyöhankkeessa pääpaino on kehittää uusia tuotteita ja liiketoimintaa tästä yhä arvokkaammaksi käyvästä puuraaka-aineesta. Materiaali on haastava, kun tavoitteeksi otetaan sen kierrättäminen uusiksi tuotteiksi.
Miksi puujäte?
Kansallinen tavoite kierrättää 70 prosenttia purkupuujätteistä vuoteen 2020 mennessä jäi saavuttamatta; kierrätystaso on edelleen alle 60 prosenttia. Tavoite koskee hyödyntämistä materiaalina, ei pelkästään energiana. Toisten jätelajien, esimerkiksi betonin, kierrätys on hyvällä tasolla, mutta Suomessa lähes kaikki purkupuu ja puupohjaiset jätteet haketetaan nykyisin energiahyötykäyttöön poltettavaksi.
"Tavoitteena on luoda uusia kiertotalouden arvoketjuja Pohjoismaissa liiketoiminnan oivallusten ja teknisten innovaatioiden avulla."
Insinööripuutuotteita lukuun ottamatta, purkupuun haketus ja myynti energiahyötykäyttöön on kustannustehokkaampaa kuin kestävä purkaminen. Purkupuun polttoa energian tuotannossa puoltaa se, että sitä ei tulkita jätteenpoltoksi. Energian tuotanto biohiilen valmistuksen sivutuotteena on kierrättämisen näkökulmasta parempi vaihtoehto. Rakennusjätepuun hyödyntäminen biohiilen raaka-aineena vähentäisi prosessissa käytettävän neitseellisen metsäpuun käyttöä ja edistäisi jätepuun kierrätysmahdollisuuksia. Meillä rakennusjätteen kierrätysastetta painaa alaspäin runsas puumateriaalien käyttö, sillä vanhaa tai kertaalleen käytettyä puu- ja sahatavaraa on käytännössä hankalaa hyödyntää uudestaan materiaalina perinteisin keinoin. Sen lisäksi puuhakkeen Venäjän tuonnin loppuminen ja korkeat energianhinnat vuonna 2022 ovat kiihdyttäneet puujätteen energiahyötykäyttöä.
DelWaWood -hankkeen tavoitteena on luoda uusia kiertotalouden arvoketjuja Pohjoismaissa liiketoiminnan oivallusten ja teknisten innovaatioiden avulla. Tavoitteena on myös arvioida kattavasti jätepuun kierrätyksen haasteita ja mahdollisuuksia sekä, miten voimme hyödyntää toisarvoisia, ei kotoperäisiä puulajeja, kuten Norjassa Sitka-kuusta ja Ruotsissa Kontorta-mäntyä ja vapauttaa tilaa paikallisille lajeille. Samalla tutkimme, miten voimme käyttää kierrätettyä puuta rakentamisessa esimerkiksi ristiinlaminoituina tuotteina.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Interreg Aurora rahoitusohjelma ja siten myös DelWaWood-hanke on tiiviisti sidoksissa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Hankkeessa haetaan uusia jätepuun kierrätysratkaisuja Pohjoismaissa ja siksi kestävän kehityksen tavoitteista 9 (teollisuus, innovaatio ja infrastruktuuri) ja 12 (vastuullinen kulutus ja tuotanto) on nostettu hankkeen päätavoitteiksi.
Puuteollisuuden kilpailukyvyn lisääminen vahvistaa monia maaseutualueita ja tukee niiden pitkän aikavälin elinkelpoisuutta ja kestävyyttä. Jätepuuta hyödyntämällä hanke tarjoaa paitsi uusia kestäviä ratkaisuja myös elvyttää perinteisiä metsänhoitokäytäntöjä ja yhdistää ne moderniin teknologiaan. Lisäksi hankkeen rajat ylittävä yhteistyö edistää kulttuurisiteitä ja korostaa yhteistä perintöä kestävän kehityksen saavuttamisessa Pohjoismaissa.
Kehittämällä menetelmiä jätepuun käyttökelpoisuuden lisäämiseen uusiksi tuotteiksi, voidaan neitseellisen metsäbiomassan käyttöön kohdistuvaa painetta vähentää ja luoda uusia tuotantoketjuja metsätuotteille. Tämä ei ainoastaan auta ympäristöä, vaan myös vahvistaa paikallisia yhteisöjä ja talouksia.
Jätepuun kierrätys ei ole vain ympäristökysymys, se on myös sosiaalinen ja taloudellinen mahdollisuus. Projektiimme liittyvillä aloitteilla ja innovaatioilla pyritään parantamaan kestävyyttä kohottamalla puujätteen kierrätettävyyttä käyttökelpoisena raaka-aineena.
Lue lisää DelWaWood -hankkeesta: