Lapin AMK ja Kiertotalouskeskus toteuttavat monipuolista yhteistyötä yritysten kiertotalouden edistämiseksi. Kiertotalouden tavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttaminen ovat näiden organisaatioiden yhteinen tavoite. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää tiivistä yhteistyötä, jota toteutetaan esimerkiksi hanketyön voimin. Lapin AMK ja Kiertotalouskeskus ovat yhdistäneet voimansa ja uusi hanke saatiin käynnistettyä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Lapin teollisen kiertotalouden kiihdytyskaista -hanke (Kuva 1.) käynnistyi 2023/2024 vuoden vaihteessa. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Lapin alueella toimivien yritysten teollisen kiertotalouden kestävää kasvua ja innovaatiotoimintaa. Innovaatioiden syntyminen edellyttää kokeilukulttuurin lisääntymistä, ja sen tukemiseksi hankkeessa on laadittu kiertotalouden kiihdyttämisen toimintamalli
Kuva 1. Lapin teollisen kiertotalouden kiihdytyskaista -hankkeen kuva
Lapin ammattikorkeakoulu on toteuttanut hankkeen toimenpiteitä vuoden 2024 alusta, kun taas Kiertotalouskeskus sai käynnistettyä hankkeen hieman aikaisemmin, loppusyksystä 2023. Hankkeessa toimivien organisaatioiden päätavoitteena on muodostaa Lapin alueen toimijoiden välille kiertotalouden kiihdytyskaista, jonka avulla yritykset ja hanketoimijat voivat yhdessä edistää kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia. Kiihdytyskaista -toimintamalli edistää verkostoitumista ja yhteistyötä erityyppisten toimijoiden välillä ja tavoitteena onkin mahdollistaa uusien innovaatioiden syntyminen ja kehittyminen.
Kiertotalous ja sen edistäminen näyttäytyy eri yrityksissä hyvin eriasteisesti. Osa yrityksistä on ehkä vielä sillä tasolla, että mietitään millaisia kiertotalouteen liittyviä asioita omasta liiketoiminnasta voisi tunnistaa, kun taas osa yrityksistä on jo lähtenyt vahvistamaan liiketoimintaansa kiertotalouden avulla. Osa yrityksistä on onnistunut jopa luomaan uutta liiketoimintaa kiertotalouden avulla. Yritys voi kenties miettiä mitä kiertotalouden kiihdyttämiseksi voidaan tehdä? Ratkaisuja haasteisiin voi löytyä käynnissä olevan Lapin teollisen kiertotalouden kiihdytyskaista -hankkeen toimintamallista.
Kiertotalouden kiihdyttäjinä toimivat sekä Kiertotalouskeskus että Lapin ammattikorkeakoulu. Kiertotalouden edistäminen tarvitsee usein monialaista osaamista, ennakkoluulottomuutta ja innovatiivisuutta, mutta lisäksi resursseja testata erilaisia innovatiivisiakin ideoita. Avaintekijöitä kiertotalouden kehitystyölle ovat myös suunnitelmallisuus ja ennakointi. Hankkeessa suunnitellun ja pilotoidun toimintamallin arvolupauksena onkin etsiä yritysten kiertotalousideoiden ympärille verkostot ja kumppanit sekä mahdollistaa kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan kiihdyttäminen. Aika hyvä diili eikö vaan?
Toimintamallista tukea kiertotalouden kehitystyöhön
Kiertotalouden kiihdytyskaista -toimintamalli (Kuva 2.) rakentuu kolmesta eri prosessin vaiheesta: palveluun hakeutumisesta, toteutuksesta sekä päätösvaiheesta. Palveluun hakeutumisvaiheessa pk-yrityksen kiertotalouteen liittyvä idea käydään läpi kiertotalouden asiantuntijoiden kanssa sekä työstetään alustava suunnitelma haasteiden ratkaisemiseksi. Asiantuntijat tukevat yritystä idean hahmottamisessa sekä luovat luottamuksellisen jatkokehityssuunnitelman yrityksen kanssa yhteistyössä. Yritys saa jatkokehittämisen tueksi monialaisen joukon kiertotalouden asiantuntijoita.
Prosessin toteutusvaiheessa ideaa jatkokehitetään ja syntynyttä projektia tuetaan koko prosessin ajan asiantuntijoiden toimesta. Idean jatkokehitys voi vaatia ympärilleen monialaista osaamista, ja siihen apua tuovat asiantuntijoiden lisäksi Lapin alueen erilaiset kehittämis-, oppimis- ja pilotointialustat.
Yrityksillä on mahdollisuus testata ja kokeilla uusia avauksia. Ideoiden kehittelyiden, kokeilujen ja pilotointien jälkeen pk-yritys voi viedä idean jatkokehitystä eteenpäin joko itse tai monialaisen kiertotalouden asiantuntijajoukkion tukemana. Toimintamallin tavoitteena on tunnistaa ja nopeuttaa teollisen kiertotalouden hankkeiden, projektien ja kehitystoimien toteutusta erityisesti pk-yritysten kanssa. Yritykset voivat hypätä kiertotalouden kiihdytyskaistalle matalalla kynnyksellä ja toteuttaa nopeita kokeiluita.
Kuva 2. Yksinkertaistettu esitys Kiihdytyskaista -toimintamallin periaatteesta. Kuva tehty tekoälyllä käyttäen sanoja: circular economy, innovation, business.
Kiihdytyskaista -toimintamallin käyttöönoton apuna on monenlaisia vaihtoehtoja, ja yksi hyvä esimerkki on Lapin ammattikorkeakoulun TEQU-konsepti, jossa pääpaino on tukea yrityksen tuoteidean prototypointia (Tequ - Technology, business & design). TEQU -konseptissa yritysten tuoteideaa kehitetään teknologisen toteutuksen, tuotemuotoilun ja markkina-analyysin kautta. TEQU-konseptilla on toteutettu monenlaisia protoja, ja konseptin hyvä käytänteitä on huomioitu myös kiertotalouden kiihdytyskaistan toimintamallin luomisessa. Yhteistyö TEQU -konseptin sekä
Kiihdytyskaista -toimintamallin kanssa on tulevaisuudessa entistä tiiviimpää – pääasia on kuitenkin se, että yritykset saavat kiertotaloustoiminnoilleen tarvitsevansa avun.
Kiertotalouden kiihdytyskaistan toimintamallia ollaan tällä hetkellä pilotoimassa yritysten kanssa. Pilotoinnista saadun palautteen perusteella mallia hiotaan, ja lopullinen toimintamalli otetaan käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä.
Haluatko mukaan kiihdyttämään kiertotalouttasi uudelle tasolle?
Tässä vaiheessa artikkelia voidaankin palata hankkeen alkuperäisen ajatuksen äärelle: Oletko miettinyt oman yrityksesi liiketoiminnan vahvistamista tai uusien liiketoimintamahdollisuuksien käynnistämistä kiertotalouden kautta? Tule mukaan pilotoimaan Kiertotalouden kiihdytyskaista – toimintamallia ja kiihdytä yrityksesi kiertotaloustoiminta uudelle tasolle.