Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä nautitaan kerran kuukaudessa aamukahvit kestävän kehityksen merkeissä. Vihreään siirtymään, teolliseen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen keskittyvät aamukahvit on aloitettu syyskuussa ja tilaisuudet kestävät toukokuuhun saakka.
Lapin ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Petri Muje alusti Teamsin välityksellä Rovaniemen aamukahvitilaisuudessa 1. helmikuuta teemalla arktisten luonnonvarojen kestävä käyttö. KUVA: SOILE SUVANTO
Kahvit ovat kaikille avoimia ja jokainen kahvitilaisuus keskittyy omaan teemaansa. Rovaniemellä 1. helmikuuta järjestettyjen aamukahvien teemana oli arktisten luonnonvarojen kestävä käyttö. Tilaisuus järjestettiin Lapin ammattikorkeakoulussa ja tilaisuudessa esiteltiin myös Lapin ammattikorkeakoulun upouudet biolaboratoriotilat.
Lapin ammattikorkeakoulun vastuullisuusjohtaja Hannu Gyldén pitää aamukahvitilaisuuksia tärkeinä.
"Vastuullisuusteema on hyvin tärkeä Lapin tulevaisuuden kannalta ja tuntuu, että vihreä siirtymä on lähtenyt nyt hyvin käyntiin Lapissa", Gyldén toteaa.
Lapin ammattikorkeakoulu pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että vihreä siirtymä toteutuu Lapissa. "Pyrimme kehittämään jatkuvasti ammattikorkeakoulumme koulutusta ja TKI-toimintaa niin, että ne vastaavat näihin tarpeisiin", Gyldén sanoo.
Avainasemassa on Lapissa sekä työvoiman pito- että vetovoima.
"Uskon yhteistyöhön eri toimijoiden välillä", Gyldén sanoo.
Uudet biolaboratoriotilat mahdollistavat edellytyksiä edistää ja tukea luonnontuote-, elintarvike- ja metsäalan toimintaa Lapissa.
"Palvelemme alueen mikro- ja pk-yritysten kasvua vähähiilisyyttä ja energiatehokkuutta edistävien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä", erityisasiantuntija Petri Muje Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo.
Uusi biolaboratorio tarjoaa yrityksille kehittämisympäristön esimerkiksi tuotekehityksen ja koetoimintatilan tueksi.
Lapin AMK:n erityisasiantuntija Petri Muje kertoo aamukahvitilaisuuteen osallistuneelle konetekniikan insinööriopiskelija Katri Wallinille, että vertikaalikaapeissa voidaan esimerkiksi kasvattaa keinotekoisesti luonnonyrttejä. Kuvassa oikealla Lapin AMK:n biotaloustiimin viestintäasiantuntija Anna Suomalainen. KUVA: SOILE SUVANTO
Kestävän kehityksen aamukahvitilaisuudet on järjestetty hybridimuotoisena ja jokainen kahvitilaisuus on keskittynyt omaan teemaansa.
"Syyskuussa aloitimme aamukahvittelut Torniosta ja silloin puhuimme vihreästä siirtymästä ja siitä, mitä kestävä kehitys ylipäätään tarkoittaa", asiantuntija Katri Hendriksson Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo.
"Sen jälkeen olemme keskustelleet vihreästä teollisuudesta ja esimerkiksi kestävästä matkailusta, mitä se tarkoittaa arktisissa olosuhteissa", aamukahvitilaisuuksia koordinoiva Hendriksson kuvailee.
Lapin teollinen kiertotalous -hankkeen projektipäällikkö Sanna Tyni Lapin ammattikorkeakoulusta on ilahtunut siitä, että aamukahvitilaisuuksien lyhyiden alustusten jälkeen osallistujat ovat intoutuneet keskustelemaan teemoista ja esittämään alustajille kysymyksiä.
"Tämä on osoittautunut mainioksi tavaksi päästä keskustelemaan asioista matalalla kynnyksellä", Tyni sanoo.
Keväällä on luvassa vielä kolme aamukahvitilaisuutta:
1. maaliskuuta kello 8.30 -9.00 aiheena on Sosiaalinen kädenjälki taloudellisen ja ekologisen kestävyyden rinnalla. Tilaisuus järjestetään Kemissä.
5. huhtikuuta kello 8.30 - 9.00 aamukahvien teemana on Digitalisaation vihreä puoli – Miten vihreä siirtymä ajaa digitalisaatiota? Aamukahvit juodaan huhtikuussa Torniossa. (Ilmoittautumislinkki avataan lähempänä tapahtumaa)
Viimeiset tapahtumasarjan aamukahvit nautitaan 3. toukokuuta kello 8.30 - 9.15 Loppuseminaari: Alueellinen kädenjälki – Miten tästä eteenpäin? Tilaisuus järjestetään Rovaniemellä. (Ilmoittautumislinkki avataan lähempänä tapahtumaa)
Aamukahvit järjestää Lapin ammattikorkeakoulu, Kemin kaupunki ja Lapin liitto: Uusi Aika- ja LTKT2.0-hankkeet. Tallenteet aamukahveista voi katsoa jälkikäteen Lapin AMKin YouTube-kanavalta.
TEKSTI JA KUVAT: SOILE SUVANTO