Lapin ammattikorkeakoulussa työskentelee tiimi täynnä innostuneita kiertotalousosaajia. Yhdeksän henkilön tiimistä löytyy monipuolista osaamista insinööreistä liiketalouteen ja aina luonnontalouteen ja hyvinvointialoille saakka. Ketterä yksikkö tekee tällä hetkellä muun muassa kiertotalouden tiekarttatyötä, selvittää vanhojen tuulivoimaloiden lapojen kiertotalouspotentiaalia ja tutkii vaihto-opiskelijoiden jättämää hiilijalanjälkeä.
Henri Saarela, Jani Peltoniemi, Johanna Aarnio-Keinänen, Anni Hamari, Katri Hendriksson, Sirpa Kokko, Heli Pesonen, Sanna Tyni, Tiina Keränen
Projektipäällikkö, yliopettaja, FT Sanna Tyni Lapin ammattikorkeakoulusta on silminnähden innostunut moniosaavasta kiertotaloustiimistä, johon tuoreimpia jäseniä on palkattu aivan vastikään.
"On hienoa, kun meiltä löytyy monenlaista osaajaa ja lisäksi tietysti monipuolista osaamista tulee eri sidosryhmiemme ja yhteistyökumppaneidemme kautta. Tässä on hyvä mahdollisuus meidän vanhojen kiertotalouden kehäkettujen tuulettaa omia ajatusmallejamme, kun saamme raikkaita uusia osaajia erilaisista taustoista mukaan kehittämään kiertotaloutta. Tästä ei voi tulla kuin jotain uutta ja jännittävää", Tyni iloitsee.
Tiimi tuottaa erilaisia kiertotalousselvityksiä hengästyttävällä tahdilla erilaisiin tarpeisiin. "Pyrimme olemaan ketterä yksikkö ja tavoite on, että pyrimme reagoimaan nopeasti. Osasyy voimaamme on sekin, että meillä on erinomainen yhteistyö esimerkiksi alueen toimijoiden kanssa. "
Ammattikorkeakoulu haluaa olla lähellä ihmisiä. "Olemme ratkomassa kiertotalouden arjen haasteita ja lähellä alueen toimijoita, ihan siellä yritysrajapinnassa koko Lapin alueen kumppanina" Tyni kuvailee ryhmän työtä.
Projekti-insinööri Heli Pesonen on tiimin tuoreimpia jäseniä ja tuo työporukkaan insinööritaitojen lisäksi liiketalousosaamista. Parhaillaan hän on mukana tekemässä selvitystä muun muassa vanhojen tuulivoimaloiden lapojen kiertotalouspotentiaalista. "Uskon vahvasti, että kiertotaloudesta voi tulla Suomen talouden perusta. Kiertotalous voi tukea myös paikallista yrittäjyyttä ja se innostaa tässä työssä valtavasti", Pesonen sanoo.
Projektipäällikkö, diplomi-insinööri Sirpa Kokko puolestaan omaa vahvan taustan teollisuudesta. Hänen työsarkaansa tänä keväänä on ollut selvittää yhdessä Kiertotalouskeskuksen ja Lapin ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa teollisen kiertotalouden haasteita ja mahdollisuuksia yrityshaastatteluin. Lisäksi hän on mukana esimerkiksi kansainvälisessä Erasmus Goes Green -hankkeessa, jossa ennustetaan vaihto-opiskelijoiden hiilijalanjälkeä vuosina 2021-2027. "Aika ei käy pitkäksi, kiertotaloudessa on meneillään niin paljon joka puolella", Kokko sanoo.
Vaikka ammattikorkeakoulun kiertotalousosaajilla on jo nyt monta rautaa tulessa, Sanna Tyni lupaa, että uusia avauksia otetaan erittäin mielellään vastaan.
"Kiertotalous on mahdollisuus ja tuo Lapille pelkkää hyvää, etäisyydet tai väestökato eivät ole rajoittamassa liiketoimintamahdollisuuksia. Vain mielikuvitus on rajana innovoinnille vihreässä siirtymässä. Jos tahtotilaa on, meiltä väylä kyllä löytyy, miten viedä asiaa yhdessä eteenpäin", Tyni sanoo ja rohkaisee yhteydenottoihin. Ammattikorkeakoulun kautta voi saada apua erilaisin tavoin esimerkiksi liiketoiminnan suunnittelussa, koulutuksessa tai hankkeiden avulla. Yritys voi kehittää toimintaansa esimerkiksi opiskelijalta tilattavan opinnäytetyön avulla.
TEKSTI JA KUVA: SOILE SUVANTO