BioSO4 on kehittänyt patentoidun menetelmän, jolla jätevesien rikkiyhdisteet voidaan kierrättää. Keksinnön kehittäminen lähti vauhtiin kaukaa idästä, kun kolme kuopiolaistutkijaa lähti miettimään, mitä tehdä valtavalle määrälle katkaravunkuorijätettä. Vietnamilaisyritys oli arvioinut, että sillä voisi syntyä vaikeasti käsiteltävää, haisevaa kuorijätettä vuonna 2025 jopa 420 tonnia päivittäin.
”Vietnamilaiset lähettivät kuorinäytteitä viisi vuotta sitten Suomeen kemian professori Jouko Vepsäläiselle, joka alkoi ratkoa ongelmaa”, BiosO4:n toimitusjohtaja Lasse Moilanen kertoo.
Jo vuoden kuluttua käsissä oli kuusi katkaravunkuorista kehitettyä kaupallista tuotetta ja patenttihakemus keksinnöstä lähti vireille. Keksintöä eli biopolymeerimenetelmää voidaan käyttää vesien ja kaasujen puhdistamiseen haitallisista rikkiyhdisteistä.
”Prosessit ovat täysin jätteettömiä. Kehittelemme tuotteitamme kaivosteollisuuden käyttöön sopiviksi. Lisäksi yritys jalostaa menetelmää, jolla vedestä voitaisiin ottaa talteen myös sinkki-, kupari- ja nikkeliyhdisteitä.”, Moilanen kuvailee.
Vauhdikasta kasvua
globaaleille markkinoille
Keksinnön ympärille perustettiin yritys ja tiimiin kasattiin sopiva joukko erilaisia huippuosaajia. Tällä hetkellä yrityksen tuotteita viedään jo kymmeneen maahan.
”Tavoitteena on rakentaa vuoteen 2030 mennessä rikinhallinnan kokonaispaketti ja saada liikevaihto nousemaan jopa 20:een miljoonan euroon”, Moilanen sanoo.
Myös Kiertotalouskeskus on ollut mukana vauhdittamassa muutama vuosi sitten perustetun start-upin kasvutarinaa.
”Kuullessani BioSO4:n kuvioista vinkkasin heille, josko VTT:ltä ja Business Finlandilta löytyisi mahdollisuuksia kehittää toimintaa eteenpäin”, Kiertotalouskeskuksen johtaja Tuomas Pussila kertoo. Tämän tyylinen välittäjänä toimiminen on tärkeä osa Kiertotalouskeskuksen toimintaa.
Kiertotalouskeskuksen vinkki
vei yhteistyöhön VTT:n kanssa
Vinkki todella kannatti, sillä BioSO4 pääsi mukaan Business Finlandin ja VTT:n kaksivuotiseen CO-Innovation TYPKI -hankkeeseen, jossa edistetään tuotekehitystä ja vientiä vuosina 2021-2023. TYPKI:ssä kehitetään uusia kiertotaloustuotteita teollisuuden jätevesien sisältämistä ravinteista, jotka muuten kuormittaisivat luontoa.
”VTT ja Oulun yliopisto hoitavat tässä hankkeessa tutkimuksellisen puolen, lisäksi teemme yhteistyötä ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa. Annamme hankkeessa mukana oleville yrityksille tutkimuksellista tukea, jotta saisimme lisää menestystarinoita hyödyttämään suomalaista teollisuutta”, hankkeen projektipäällikkö Hanna Kyllönen VTT:ltä kertoo.
Hankkeen rahallinen arvo on merkittävä. Osana kokonaishanketta tehtävän BioSO4:n yrityshankkeen koko on 326 000 euroa.
”Hanke on tärkeä osa yrityksen kasvua. Pääsemme keskittymään asioihin, tuotteistamaan, tekemään mittauksia ja työskentelemään yhteistyössä paitsi tutkimuslaitosten myös hankkeessa olevien yritysten kanssa. Kiertotalouskeskukselle kiitos yhteistyökeskustelun avauksesta VTT:n kanssa. Sieltä on avautunut jo muitakin verkostoja kuin tämä hanke”, Moilanen hehkuttaa Kiertotalouskeskusta.
Kiertotalousbisnes ei ole helppoa, mutta kiertotalouteen suhtaudutaan nykyään positiivisesti. Ympäristölainsäädäntö ja -määräykset tiukentuvat, joten kiertotalous tulee yhä houkuttelevammaksi. Globaalissa kilpailussa pärjää vain olemalla erinomainen, toteavat sekä Moilanen, Kyllönen että Pussila kuin yhdestä suusta.
TEKSTI JA KUVA: SOILE SUVANTO