Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla kotimaassa tietyssä vaiheessa vastaan. Palsatech toimittaa tuotteita ja palveluita esimerkiksi Balkanille, Etelä-Afrikkaan, Kanadaan ja Australiaan asti.
Palsatechin kansainvälistymismatka on ollut opettavainen. Hallituksen puheenjohtaja Mika Alasuutari kertoo, että tiellä on tullut vastaan sekä ylämäkiä että alamäkiä. työntekijät ovat päässeet tutustumaan yrityksen kansainvälistyessä parin viime vuoden aikana työmailla muun muassa Serbiaan, Romaniaan ja Slovakiaan. KUVA: PALSATECH
Kemiläisen geopalveluita tarjoavan Palsatechin kansainvälistymismatka on ollut aiemmin yrityksen toimitusjohtajana toimineen, nykyisin hallituksen puheenjohtajana toimivan Mika Alasuutarin mukaan hyvin opettavainen.
”Matkassa on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta ennen kaikkea työtä, jota kansainvälistymisen eteen on tehty taukoamatta. Alkutaipaleella oli haasteita, sillä meillä oli täysin uusi palvelukonsepti, uudet asiakkaat ja yrityskin perustettiin alun perin vain Suomen markkinoille”, Alasuutari kuvailee.
Kiertotalouskeskus, Digipolis, Kemin kaupunki ja ELY-keskus saavat kiitosta
Onnistunut markkinointi ja onnistuneet palvelukokemukset ovat mahdollistaneet osaltaan Palsatechin tunnettavuutta, mutta myös verkostojen merkitys on ollut yritykselle tärkeää.
”Olemme saaneet apua verkostoilta, muun muassa Kiertotalouskeskukselta, Digipolikselta, Kemin kaupungilta, sekä ELY-keskukselta, jonka sparrauksista kansainvälisen toiminnan kehittämisemme sai alkunsa”, Alasuutari kertoo.
Maailmalta asiat näkee uudesta perspektiivistä
Alasuutari rohkaisee muitakin lappilaisia yrityksiä kansainvälistymiseen.
”Ei missään nimessä pidä kauhistella tätä tietä. Kannattaa tehdä erilaisia markkinakartoituksia, joihin löytyy monenlaisia valtion tukemia avustusvaihtoehtoja ja etsiä omalle tuotteelle tai palvelulle kysyntää kauempaakin”, Alasuutari sanoo.
Maailmalla asioita näkee eri tavoin.
”Näin voi myös kehittää oman tuotteen kysyntää kansainvälisesti. Teimme itse ensimmäisen markkinakartoituksen parin kolmen vuoden kohdalla ja se suuntautui niinkin perinteiseen vientimaahan kuin Intiaan. Pääsimme näkemään asioita eri perspektiivistä ja vaikka emme kauppaa sinne vielä tee, oppimisprosessina se on ollut meille todella tärkeä”, Alasuutari kertoo.
Pk-yrityksen elinkaaressa on kaksi vaihtoehtoa: kasvu tai kuihtuminen
Alasuutari näkee, että kansainvälistyminen voi olla elintärkeää pk-yritykselle.
”Yrityksen elinkaaressa on kaksi vaihtoehtoa: kasvu tai kuihtuminen. Me näimme kotimaan markkinoilla kasvun haasteellisempana ja kun samaan aikaan tuotteemme olivat maailmalla kysyttyjä, oli kansainvälistyminen meille luonteva vaihtoehto eteenpäin menemiselle.”
Kaikki kansainvälistymisen arvot eivät ole mitattavissa rahalla, sanoo Mika Alasuutari. Palsatechin työntekijät ovat päässeet tutustumaan yrityksen kansainvälistyessä parin viime vuoden aikana työmailla muun muassa Serbiaan, Romaniaan ja Slovakiaan. KUVA: PALSATECH
Kansainvälistyminen tuo monenlaista hyvää
Maailmalle lähdön kannattavuus mitataan usein rahassa, mutta Palsatechilla asiassa nähdään myös muita kuin taloudellisia arvoja.
”Henkilöstö pääsee näkemään ja oppimaan uusia asioita, kulttuureita sekä tapoja tehdä työtä, joten pidämme sitä voimavarana henkilöstön kehittämisessä ja pitovoimassa”, Alasuutari sanoo.
Palsatech kertoo tarinansa Kansainvälisty ja kasva -tapahtumassa 29.3.2023
Kemin Lumilinnassa järjestetään 29. maaliskuuta kello 9-12 pk-yrityksille Kansainvälisty ja kasva -tapahtuma, jossa tarjotaan ajatuksia, kokemuksia ja tietoa kansainvälistymisen toteuttamiseksi. Tapahtuma on maksuton ja se myös striimataan, jos ei ole mahdollisuutta tulla paikan päälle Kemiin.
Kansainvälisty ja kasva -tilaisuudessa kokemuksiaan kertovat kansainvälistymisloikan tehneet yrittäjät, lisäksi puheenvuoron saavat kansainvälistymisen ja rahoituksen asiantuntijat.
"Mukana on Palsatech, joka kertoo seikkaperäisesti oman mielenkiintoisen kansainvälistymistarinansa ja Infinited Fiber Company, joka on lupautunut tapahtumassa avaamaan, millaisia yhteistyömahdollisuuksia Kemin Veitsiluotoon suunniteltu 400 miljoonan euron investointi alueemme yrityksille voi tarjota", Kiertotalouskeskuksen viestintäasiantuntija Soile Suvanto kertoo.
"Myös Kiertotalouskeskuksella on oma puheenvuoronsa, jossa johtaja Tuomas Pussila kertoo, miten kiertotalous voi olla yritykselle erinomainen kilpailuvaltti viennissä", Suvanto sanoo.
Lisätietoa Kansainvälisty ja kasva -tapahtumasta löytyy täältä:
Tilaisuuteen pääsee ilmoittautumaan täältä:
Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Lapin ELY-keskus, Business Finland, Finnvera, TE-toimisto, Suomen ulkoministeriö, Lapin kauppakamari, Lapin Yrittäjät, Digipolis, Kiertotalouskeskus, Business Tornio ja Rajaneuvonta.
TEKSTI JA GRAFIIKKA: SOILE SUVANTO