kiertotalousteko

KIERTOTALOUSTEKO

Tampereen yliopisto tutkii lohenpyrstötekniikkaa CLT-levyissä - patentti muhii

31.05.2022

Kiertotalouskeskus vieraili Markku Karjalaisen ja Emre Ilginin kanssa  Lappian Kemin puuteollisuuden yksikössä, kun lohenpyrstölevyjä tehtiin testejä varten. 

Tampereen yliopisto tutkii ainutlaatuisessa hankkeessa parhaillaan, miten massiivipuiset CLT-levyt ja perinteisessä hirsirakentamisessa käytetty lohenpyrstötekniikka soveltuvat yhteen. Tutkimuksessa tarvittavia lohenpyrstölevyjä on työstetty tänä keväänä Lappian Kemin puuteollisuuden yksikössä ja testit toteutetaan Tampereen yliopiston rakennetekniikan yksikössä sekä Turun ammattirkorkeakoulussa vuoden 2022 aikana.

Lohenpyrstöhanke on herättänyt kansainvälisen kiinnostuksen ja tutkimusryhmä on päässyt mukaan arvostettuun EU:n Marie Curie -rahoitukseen, jonka avulla tutkimusta päästään toteuttamaan kahden vuoden ajan.  

Ei lainkaan liimaa tai metallia

Lohenpyrstötekniikalla toteutettavat CLT-massiivipuulevyt kiinnostavat globaaleilla markkinoilla, sillä ne eivät sisällä lainkaan liimaa eivätkä metallia.

”Nykyiset teolliset massiivipuutuotteet CLT, LVL, MHM, WLT ja liimahirsi sisältävät suuren määrän liimaa tai metallikiinnikkeitä, mitkä vesittävät niiden ekologisuutta, kierrätettävyyttä, hygroskooppisuutta ja diffuusion lläpäisevyyttä”, professori Markku Karjalainen Tampereen yliopistosta selittää.

Lohenpyrstölevyille riittää kysyntää

Suomessa teollinen puurakentaminen on vielä pientä, tällä hetkellä kotimaasta löytyy noin 130 yli kaksikerroksista puukerrostaloa.

”Uskon, että erityisesti Aasian markkinoilla olisi kysyntää liimattomille massiivipuulevyille. Siellä teolliselle puurakentamiselle on pitkät perinteet. Suomessa ja Euroopassakin puurakentaminen lähtee kasvuun ympäristösyistä”, Karjalainen uskoo.

Keksinnölle on tarkoitus hakea patentti

Tutkimusryhmä on hankkeesta niin vakuuttunut, että siitä on tehty jo keksintöilmoitus.

”Selvitystemme mukaan kilpailevaa patenttia ei ole ja ratkaisu on patentoitavissa. Lohenpyrstölevylle on tarkoitus hakea kansallinen tai kansainvälinen patentti”, Karjalainen ja Ilgin kertovat.

Testit paljastavat potentiaalin

Testeissä selvitetään levyjen tarvittavat palo-, ääni/värähtely- ja ilmatiiviys-/kosteustestit sekä tutkitaan kuormitus- ja taivutusominaisuuksia ja verrataan lohenpyrstölevyjen ominaisuuksia tavanomaisiin CLT-levyihin.

”Olen hyvin innoissani tästä mahdollisuudesta ja on hyvin jännittävää nähdä, miten levyt käyttäytyvät erityisesti taivutustesteissä”, post doc tutkija Emre Ilgin Marie Curie -hankkeesta ja Tampereen yliopistosta kertoo.

Marie Curie -hankkeen aikana on tarkoitus rakentaa lohenpyrstölevyistä pieni pilottirakennus Suomeen.

”Myös mahdollisen tuotantolaitoksen paikkaa ja volyymia selvitetään hankkeen aikana”, Karjalainen kertoo.

Lisäksi levyjä käydään esittelemässä kansallisilla ja kansainvälisillä puurakentamisen messuilla ja kongresseissa sekä tehdään tutkimustuloksista tieteellisiä artikkeleita puualan tieteellisiin julkaisuihin.

markkukarjalainen31052022

 

TEKSTI, VIDEO JA GRAFIIKKA: SOILE SUVANTO

Kiertotaloustekoja

Tapojärvi - intohimona aina vain pienempi hiilijalanjälki

Julkaistu Jun 7, 2024 9:57:37 AM

Vuoden Kiertotalousteko 2024 -palkinnon saanut Tapojärvi suhtautuu intohimoisesti kiertotalouteen. Yritys on linjannut tavoitteekseen olla alansa paras kiertotalousyritys maailmassa vuonna 2035....

Lue lisää

Palsatech lähti avoimin mielin maailmalle - matkalta reppuun oppia

Julkaistu Mar 9, 2023 1:38:04 PM

Kansainvälistä kauppaa lukuisien maiden kanssa tekevä kemiläinen geopalvelualan yritys Palsatech rohkaisee muitakin pk-yrityksiä hakemaan kasvua kotimaan sijaan ulkomailta. Kasvun rajat voivat tulla...

Lue lisää

Aamukahveilla teemana kestävä kehitys, vihreä siirtymä ja kiertotalous

Julkaistu Feb 2, 2023 4:49:21 PM

Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä nautitaan kerran kuukaudessa aamukahvit kestävän kehityksen merkeissä. Vihreään siirtymään, teolliseen kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen keskittyvät...

Lue lisää