– Oli erittäin tärkeää tavata lappilaisia eri alojen vaikuttajia. Näin sain konkreettisen kuvan Lapin tilanteesta ja kehitysnäkymistä, sanoi Thomas Lämmer-Gamp.
Lappi valittiin viime vuonna yhdeksi Euroopan klustereiden kehittämisen mallialueeksi kuuden muun kärkialueen joukossa. Lappi on hienossa seurassa, sillä muut avoimen haun perusteella valitut alueet ovat Hampuri, Tukholma, Keski-Portugalin suuralue, Ranskan Nord-Pas de Calais ja West Region Romania.
Mallialueet on valittu kehittämään ja toteuttamaan uusia eurooppalaisia klustereiden toimintatapoja, jotka hyödyntävät innovatiivisesti muun muassa alueiden luonnollisia vahvuuksia. Mallialueet saavat käyttöönsä Euroopan klusterien seurantakeskuksen asiantuntijaosaamisen.
– Asiantuntijoiden työ alkoi kyselyllä, joka lähetettiin helmikuussa noin sadalle lappilaiselle avainhenkilölle. Oli erittäin tärkeää, että saimme avainhenkilöiden vastaukset asiantuntijoiden työn pohjaksi. Vastausten pohjalta määräytyvät painopistealueet, joihin kehittämistyö tulee keskittymään, kertoo ohjelmapäällikkö Kari Poikela Digipoliksesta.
Klusteritoiminnan tuloksena Lappi edistyy tavoitteessaan olla EU:ssa edelläkävijä ja mallialue luonnonvarojen kestävässä jalostamisessa. Siksi asiantuntijoiksi on valittu alansa eurooppalaisia huippunimiä.
– Asiantuntijoista professori Stan Higgins on prosessiteollisuuden ammattilainen, joka palkittiin viime vuonna tittelillä cluster manager of the year. Christian Saublenz on muun muassa EU-rahoituksen asiantuntija, ja erikoisasiantuntija Jukka Teräs edustaa sekä EU:n että Lapin tuntemusta. Tiimin vetäjänä on Thomas Lämmer-Gamp, luettelee Kari Poikela.
Tiimin vetäjä tapasi vaikuttajia
Thomas Lämmer-Gamp vieraili Lapissa maaliskuun puolivälissä. Lämmer-Gamp tapasi Rovaniemellä hallinnon ja toimintaympäristön kehittämisen edustajia sekä Kemissä Lapissa toimivien yritysten edustajia kaivos- ja prosessiteollisuuden puolelta sekä teollisuuspalveluyrityksistä.
– Lappi on monella tapaa erikoinen alue eurooppalaisessa mittakaavassa. Lapissa on muutamia suuria teollisuusyrityksiä, joista monet pienemmät yritykset ovat riippuvaisia. Klustereiden kehittäminen tähtää muun muassa siihen, että Lapin kaltainen alue ja sen yritykset eivät olisi jatkossa esimerkiksi kansainvälisen suhtanteiden muutosten armoilla, totesi Lämmer-Gamp.
Lämmer-Gamp korosti, että Lapissa on oivallettu alueen luonnollisten vahvuuksien hyödyntäminen kestävän kehityksen periaatteilla.
– Oli erittäin tärkeää tavata lappilaisia eri alojen vaikuttajia. Näin sain konkreettisen kuvan Lapin tilanteesta ja kehitysnäkymistä, sanoi Lämmer-Gamp.
Asiantuntijoiden työn näkökulmat tarkentuvat toisella vierailulla alkukesästä sekä suuremmalla sidosryhmäseminaarilla 27.-28.8., ja loppuraportti valmistuu tämän vuoden puolella.