Kemin Digipolis on saanut tänä talvena riveihinsä uuden avainhenkilön, kun teollisen kiertotalouden ohjelmapäällikkönä on aloittanut diplomi-insinööri Tuomas Pussila. Hän vastaa muun muassa Kiertotalouskeskuksen vetämisestä.
– Digipoliksessa on tehty hyvää työtä kiertotalouden ympärillä ja ensimmäisistä yritysten kanssa toteutetuista kokeiluista on saatu hyviä tuloksia. Seuraavat rastit vaativat entistä isompia panostuksia kaikilta, Pussila pohtii.
44-vuotiaalla Pussilalla on monipuolista kokemusta Pohjois-Suomen teollisuudesta ja toimintaympäristöstä.
– Koen, että minulla on taustani ansiosta paljon annettavaa kiertotaloudelle, hän sanoo.
Tampereen teknillisestä korkeakoulusta valmistunut diplomi-insinööri palasi vuosituhannen alussa juurilleen pohjoiseen. Pussila sai tuolloin paikan Veitsiluodosta kehitysinsinöörinä.
Paperikoneelta tie vei oppilaitosmaailmaan, automaation opettajaksi Lapin ammattikorkeakouluun. Samaan aikaan alkoi kaivosbuumi, ja opetus- ja kulttuuriministeriössä havahduttiin siihen, ettei Suomessa anneta enää kaivosalan insinöörikoulutusta. Koulutuksen järjestäminen vastuutettiin Lapin ja Kajaanin ammattikorkeakouluille ja Pussila ryhtyi hahmottelemaan koulutuksen sisältöjä. Paperimiehestä tuli kivimies.
Ammattikorkeakoulun projektin päätyttyä Pussila hyppäsi suoraviivaisesti Tapojärvelle kehitystöihin. Neljässä vuodessa tutuiksi tulivat myös kaivosten ja rikastamoiden prosessit sekä ehkä suurimpana oppina yrittäjämäinen asenne. Kun Pussila sai Tapojärvellä valmiiksi sen, mitä oli tullut tekemään, alkoi hän kaivata uusia haasteita.
Toimintakentän laajuus ja mahdollisuus työskennellä eri alojen yritysten kanssa houkuttelivat Digipolikseen.
– Kiertotalous on nyt pop. Ala on lehdissä lähes päivittäin ja sen merkitys vain lisääntyy.
Pussila on asettanut tavoitteekseen, että Digipolis ja Kiertotalouskeskus saavat yhä vahvemman aseman asiantuntijaorganisaationa ja kiinnostavana kiertotalouden kumppanina. Vuosien varrella on saatu paljon hyvää aikaa, mutta Pussila katsoo nälkäisenä tulevaisuuteen.
– Toivon, että saamme nykyisten yhteistyökumppaneiden kanssa käytännön business caseja vielä paljon lisää ja löydämme rohkeita avauksia myös aivan uusilta liiketoiminta-alueilta, hän linjaa.